Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν από την έκρηξη ενός κλίβανου που χρησιμοποιούνταν για την ανακύκλωση ελαφρώς ραδιενεργών αποβλήτων σε πυρηνικό σταθμό στη Μαρκούλ της νότιας Γαλλίας, όμως από το δυστύχημα δεν προκλήθηκε διαρροή ραδιενέργειας, σύμφωνα με τις αρχές.

"Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για την έκρηξη ενός κλίβανου που χρησιμοποιούνταν για να λιώνουν μεταλλικά ραδιενεργά απόβλητα με μικρά ή πολύ μικρά ποσοστά ραδιενέργειας", επεσήμανε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ASN, η οποία ενεργοποίησε το κέντρο εκτάκτων αναγκών μετά το δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) η ASN ανακοίνωσε ότι το δυστύχημα έχει "λήξει" και ότι δεν υπάρχει "ραδιολογικός κίνδυνος, ούτε απαιτείται δράση για την προστασία των κατοίκων".

Η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EDF, η θυγατρική της οποίας Socodei χρησιμοποιεί το κέντρο επεξεργασίας και συσκευασίας αποβλήτων χαμηλής ραδιενέργειας (Centraco) του Κοντολέ όπου σημειώθηκε το δυστύχημα.

"Πρόκειται για ένα βιομηχανικό δυστύχημα και όχι για πυρηνικό", διευκρίνισε στο Γαλλικό πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

"Κανένα μέτρο για τον περιορισμό ή την απομάκρυνση" των εργαζομένων "δεν ήταν απαραίτητο", ανακοίνωσε από τη μεριά του το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο άνδρας που έχασε τη ζωή του "πέθανε από την έκρηξη", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ένας από τους τέσσερις τραυματίες, που έχει υποστεί εγκαύματα και είναι σε σοβαρή κατάσταση, διακομίστηκε σε νοσοκομείο με ελικόπτερο.

"Τα σωστικά συνεργεία δεν κατέγραψαν καμία ραδιολογική μόλυνση" στους άλλους τρεις τραυματίες, επεσήμαναν οι τοπικές αρχές.

Τα θύματα είναι εργαζόμενοι της Socodei, όπως διευκρίνισε η ίδια η εταιρεία.

Εξάλλου από την έκρηξη δεν σημειώθηκε "διαρροή ραδιενέργειας", όπως δήλωσε μία εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Γαλλίας.

"Προς το παρόν δεν είναι απαραίτητο κανένα μέτρο για την προστασία των κατοίκων", υπογράμμισε από την πλευρά της η νομαρχία της Νιμ, η οποία έχει δημιουργήσει έναν τηλεφωνικό αριθμό όπου οι κάτοικοι μπορούν να ενημερώνονται για το δυστύχημα.

"Θα διενεργηθεί έρευνα προκειμένου να καθοριστούν τα ακριβή αίτια αυτού του δυστυχήματος που προκάλεσε έντονη συγκίνηση σε όλους τους εργαζόμενους της Socodei", στην οποία εργάζονται περίπου 200 άνθρωποι, ανακοίνωσε η εταιρεία προσθέτοντας ότι "είναι η πρώτη φορά που ένα δράμα τέτοιου εύρους σημειώνεται στο πυρηνικό σταθμό".