Στα μέσα Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα προγράμματα του επενδυτικού νόμου, στα πλαίσια του οποίου προβλέπονται φοροαπαλλαγές 1,5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις 650 εκατ. ευρώ. Μέσα στο έτος, το ύψος των προγραμμάτων σχεδιάζεται να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοΐδης, σε ομιλία του σε φορείς της Στερεάς Ελλάδας, προανήγγειλε ότι το Μάιο σχεδιάζεται να τεθούν σε εφαρμογή το Ταμείο Επιχειρηματικότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το «Ενάλιο» που αφορά την αλιεία και το ταμείο αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ακόμη ότι μέσα στο μήνα ολοκληρώνονται οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες για τα τρία παραπάνω προγράμματα. Συγκεκριμένα, το ταμείο Επιχειρηματικότητας θα έχει συνολικό ύψος 1,2 δισ. ευρώ, το «Ενάλιο» αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και το ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο Μ.Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι μέσα στο μήνα θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο δράσης με «συγκεκριμένα σημεία – ανατροπές για μια Ελλάδα φιλική προς τις επιχειρήσεις», με πρωτοβουλίες για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο προχωράει η εφαρμογή του νόμου για την ίδρυση επιχειρήσεων σε μία μέρα, ψηφίζεται «πολύ σύντομα» η απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων.

«Πολύ σύντομα ξεκινά και πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ταμείο JEREMIE» ανέφερε ο υπουργός. Το ταμείο στοχεύει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λειτουργούν έως και 3 έτη, ενώ μέσω του JEREMIE προβλέπονται 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια καθώς και 180 εκατ. ευρώ για προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης.

Τέλος, μέσα στο προσεχές διάστημα του 2011, συστήνεται το Ταμείο Εξωστρέφειας, που λέγεται Gο2Market, με δημόσιο κεφάλαιο 70 εκατομμυρίων πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Περιφερειακής Στρατηγικής με κάθε Περιφέρεια, το οποίο, όπως είπε, θα «αποτελέσει ένα συμβόλαιο ανάπτυξης που θα εγγυάται πολιτικές και δράσεις, για την επίτευξη των στόχων που θα θέσουν από κοινού Πολιτεία και τοπικοί φορείς.

Ο υπουργός ανέφερε: «Ο νέος επενδυτικός νόμος ανταμείβει γενναιόδωρα το νέο που θέλει να επιχειρήσει από μια αγροτική επιχείρηση, μέχρι μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, πολύ σύντομα ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Τόσο σε συμβουλευτικό επίπεδο μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας όσο χρηματοδοτικό μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που θα προκηρυχτούν τον επόμενο μήνα».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook