Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο του Καΐρου για να υποδεχθούν τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την Αίγυπτο, σε μία προσπάθεια αναζήτησης νέων συμμάχων.

«Ερντογάν, Ερντογάν: ένα μεγάλο καλωσόρισμα από τους αδελφούς σου» έγραφε ένα πανό, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν φωτογραφίες του Τούρκου πρωθυπουργού που έγραφαν συνθήματα όπως: «Τουρκία-Αίγυπτος χέρι χέρι για το μέλλον» και «Ερντογάν ήρωα».

Τον Τούρκο πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Εσάμ Σαράφ, επικεφαλής ενός προσωρινού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο είναι υπόλογο στον στρατό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα απευθυνθεί στα 22 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και θα έχει συνομιλίες με το στρατιωτικό συμβούλιο που ανέλαβε την ηγεσία της Αιγύπτου μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του Τούρκου πρωθυπουργού σε χώρες της «Αραβικής Άνοιξης».

Σύμφωνα με αναλυτές, στόχος του Ερντογάν είναι να εκτιμήσει πόσο δημοφιλής είναι στις αραβικές χώρες. Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Τυνησία και τη Λιβύη. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στη Λιβύη μετά την ανατροπή του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Η επίσκεψη στην Αίγυπτο έρχεται σε μία περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας – αλλά και της Αιγύπτου – με το Ισραήλ είναι τεταμένες. Η Αγκυρα επιθυμεί από το Ισραήλ να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για την επίθεση στο Mavi Marmara τον Μάιο του 2010 που στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους ακτιβιστές.

«Αιτία πολέμου» η επίθεση στο Mavi Marmara, λέει ο Ερντογάν
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι τουρκικά πολεμικά πλοία θα συνοδεύουν πλοία που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Πριν από την αναχώρησή του από την Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα για επίσκεψή του στη Γάζα. Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικά δίκτυα στην Κωνσταντινούπολη, είπε, πάντως, ότι ανυπομονεί να κάνει μια επίσκεψη στη Γάζα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook