\”Εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι αναταραχή στις χρηματαγορές, διότι η ανασφάλεια είναι ήδη μεγάλη\”, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βερολίνου-Βραδεμβούργου RBB.

Η δήλωση αυτή της κυρίας Μέρκελ όπως αναφέρει το protothema.gr, γίνεται στον απόηχο της μεγάλης πτώσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τη Δευτέρα. Οι ισχυροί κραδασμοί στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές και η κατακρήμνιση των δεικτών των χρηματιστηρίων αποδόθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην ανησυχία που προκάλεσαν στους επενδυτές οι δηλώσεις του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ ότι πιθανή ελληνική χρεοκοπία δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού.

Ο καθένας \”πρέπει να σταθμίζει πολύ προσεκτικά τις λέξεις του\” είπε η κυρία Μέρκελ κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ρέσλερ και πρόσθεσε ότι \”εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι αναταραχή στις χρηματαγορές\”. Η καγκελάριος της Γερμανίας, έπειτα από ένα τετραήμερο φωτιά στο οποίο κορυφαίοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης ανατροφοδοτούσαν με επίσημες δηλώσεις τη συζήτηση περί πιθανής ελληνικής πτώχευσης, προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών. Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, αυτή δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι μεγάλος ο κίνδυνος να πληγούν και άλλες χώρες.

Απομένει να αποσαφηνιστεί τα επόμενα 24ωρα, αν με την φρασεολογία αυτή η καγκελάριος της Γερμανίας σπρώχνει την Ελλάδα σε μια μορφή χρεοκοπίας που το Βερολίνο θεωρεί ότι θα είναι ελεγχόμενη…

Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθεί πολιτικά η συνοχή της Ευρωζώνης και να αποκλειστούν φαινόμενα ντόμινο, πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ η οποία πάντως υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των υπουργών της κυβέρνησής της να καταθέτουν τις απόψεις τους ζητώντας να μην υπάρχει \”απαγόρευση σκέψεων\”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, «ύψιστη προτεραιότητα» αποτελεί το να ελεγχθούν οι όποιες εξελίξεις, λέγοντας πως οι ώρες είναι κρίσιμες και θα πρέπει «όλοι να ζυγίζουν τα λόγια τους προσεκτικά για να μην υπάρχει περισσότερη ανησυχία και ανασφάλεια στις χρηματαγορές».

Για όποια σημασία έχει, η κυρία Μέρκελ μίλησε θετικά για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών, λέγοντας πως προσπαθούν να τηρήσουν στο ακέραιο τις σκληρές δεσμεύσεις τους, ενώ σε ερώτηση για τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη, τόνισε πως μπορεί να μην υπάρχουν ταμπού στην πολιτική, όμως, συμπλήρωσε, «προς το παρόν, δεν υπάρχει μηχανισμός για ελεγχόμενη χρεοκοπία ενός κράτους-μέλους»!

Eurogroup με αμερικανική παρουσία

Την ίδια ώρα στις αγορές συζητείται εντόνως -και η αλήθεια είναι πως αρκετοί έχουν «ποντάρει» πολλά σε αυτό- η διαφαινόμενη ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ στα της ευρωπαϊκής κρίσης. Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, ουσιαστικά κατηγόρησε την Ευρωζώνη ότι «δεν κάνει ότι θα έπρεπε για να στηρίξει τη χώρα – μέλος που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα» και ούτε λίγο, ούτε πολύ, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ και κατ΄επέκταση και στις ΗΠΑ, κάτι που ο ίδιος δεν θα ήθελε να συμβεί!!!

Προς επίρρωσιν, τέλος, των … φόβων του Αμερικανού προέδρου, η Citigroup τόνισε σήμερα πως «αναμένονται νέες υποβαθμίσεις κρατικών αξιολογήσεων χωρών – μελών της Ευρωζώνης, στους επόμενους 3-6 μήνες». Ο λόγος για τις: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και την Κύπρο…

Και μόλις συμβεί αυτό τότε η Citigroup αναμένει να υποβαθμιστούν μακροπρόθεσμα (στα επόμενα 2-3 χρόνια) ακόμα και χώρες όπως η Γαλλία και η Αυστρία!!!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook