Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μία μη ελεγχόμενη χρεoκοπία της Ελλάδας.

«Αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», είπε η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB.

Μία μη ελεγχόμενη χρεοκοπία θα προκαλούσε μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες, προσέθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

«Γι\’ αυτό πρέπει όλοι να ζυγίζουν τα λόγια τους προσεκτικά. Δεν χρειαζόμαστε ανησυχία στις χρηματαγορές. Επικρατεί ήδη μεγάλη ανασφάλεια», τόνισε, αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς  στις δηλώσεις στελεχών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, κατά κύριο λόγο από τους εταίρους στην κυβέρνησή της, δηλαδή τους Φιλελεύθερους (FDP) και το αδελφό κόμμα των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

«Πιστεύω ότι προσφέρουμε μεγάλη υπηρεσία στην Ελλάδα, εάν σπεκουλάρουμε το λιγότερο δυνατόν, αλλά ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», προσέθεσε.

«Σύμφωνα με ό,τι μαθαίνω από την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και πράττει ό,τι οφείλει να πράξει», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία είχε ζητήσει τις προηγούμενες ημέρες υπομονή απέναντι στην Ελλάδα.

«Το γεγονός ότι η τρόικα επιστρέφει, σημαίνει ότι η Ελλάδα έκανε ορισμένα από τα απαραίτητα», είπε.

Η κ. Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Διατύπωσα ξεκάθαρα την άποψή μου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν τα πάντα για τη διατήρηση της πολιτικής συνοχής της Ευρωζώνης», τόνισε.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, αρχηγός του FDP, έθεσε δημοσίως το Σαββατοκύριακο ζήτημα ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του, η κ. Μέρκελ είπε:

«Στην πολιτική δεν υπάρχουν ταμπού. Αλλά είμαστε μία (ενιαία) κυβέρνηση και πρέπει φυσικά, όπως έχω ήδη πει, να μπορούμε να ελέγχουμε όσες διαδικασίες θέλουμε να διαμορφώσουμε».

«Τώρα δεν έχουμε ένα τέτοιο μηχανισμό (για ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης) και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ο ESM», προσέθεσε.

Ο μόνιμος μηχανισμός ευρωστήριξης ESM θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο προσωρινό μηχανισμό EFSF.

Σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την ενεργοποίηση του ESM, ώστε σε συνδυασμό με τα μέτρα για την «οικονομική διακυβέρνηση», να οικοδομήσει αυτό που κατά την ίδια αποτελεί «ασπίδα» ενάντια σε μία κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη διάλυση της Ευρωζώνης, με τη σημερινή μορφή της τουλάχιστον.

Τέλος, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπερψηφιστεί από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του EFSF κατά την ψηφοφορία που θα γίνει στην Κάτω Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου και συνεπώς δεν θα χρειαστούν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης, κάτι που θα ήταν ισχυρότατο πολιτικό πλήγμα για την ίδια.

Την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, είπε ότι ο κ. Ρέσλερ «εξέφρασε με δικά του λόγια τους στόχους του συνόλου της γερμανικής κυβέρνησης» και υπογράμμισε ότι «υπάρχει ισχυρή ενότητα εντός της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δεν διέψευσε τις αναφορές περί «σχεδίου Β» σε περίπτωση ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, λέγοντας πως η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να προετοιμάζεται «τόσο για πιθανά ενδεχόμενα όσο και για πράγματα που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί».

«Η κυβέρνησή μας θα ήταν κακή εάν δεν προσπαθούσε να προετοιμαστεί για πράγματα που δεν μπορείς ούτε να τα φανταστείς, όπως και για όσα είναι πιθανά», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης.

«Το να έχεις ταμπού στο να σκέφτεσαι κάτι είναι ένα πράγμα, το να συζητάς τα πάντα, οποιαδήποτε στιγμή, είναι διαφορετικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σε σημερινές του δηλώσεις και ο κ. Σόιμπλε είναι περισσότερο προσεκτικός.

Σε συνέντευξή του προς την Rheinische Post, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, καλεί τους πολιτικούς να είναι «μετρημένοι στα λόγια τους» όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

«Τα όσα καλείται να κάνει η Ελλάδα είναι σκληρά, αλλά αναπόφευκτα. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Οτιδήποτε πέραν των απλών αυτών δεδομένων, θα πρέπει να το αποφεύγουμε», λέει και συμπληρώνει ότι «εάν η Ελλάδα εκπληρώσει ότι έχει συμφωνηθεί, τότε και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να δώσουν στην Ελλάδα το χρόνο και τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook