Μετά την ομοβροντία δηλώσεων σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, η καγκελάριος της Γερμανίας επιχείρησε την Τρίτη να ρίξει τους τόνους. Ωστόσο, οι λέξεις που χρησιμοποίησε προκαλούν έντονη ανησυχία.

Η κα Μέρκελ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου RBB (Βερολίνου Βραδεμβούργου), τόνισε ότι θέλει να αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί πολιτικά η συνοχή της ευρωζώνης και να αποκλειστούν φαινόμενα ντόμινο.

Η καγκελάριος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο news247.gr, πήρε αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, Φίλιπ Ρέσλερ, που είχε ταχθεί υπέρ της \”συντεταγμένης πτώχευσης\” της Ελλάδας ζητώντας να μην υπάρχει \”απαγόρευση σκέψεων\”.

Ο καθένας \”πρέπει να σταθμίζει πολύ προσεκτικά τις λέξεις του\” είπε η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα για τις δηλώσεις Ρέσλερ και πρόσθεσε ότι \”εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι αναταραχή στις χρηματαγορές, διότι η ανασφάλεια είναι ήδη μεγάλη\”.

Η κ. Μέρκελ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών. Αυτή δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι μεγάλος ο κίνδυνος να πληγούν και άλλες χώρες.

Ο υπουργός Οικονομίας της γερμανικής κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ αναφέρθηκε σε χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα Die Welt στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, βάζοντας φωτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

\”Πιστεύω ότι προσφέρουμε μεγάλη υπηρεσία στην Ελλάδα, εάν \’σπεκουλάρουμε\’ το λιγότερο δυνατόν, αλλά ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της\”, είπε η Αγγελα Μέρκελ επικρίνοντας εμμέσως το άρθρο του αντικαγκελαρίου της Φίλιπ Ρέσλερ.

\”Σύμφωνα με ό,τι μαθαίνω από την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και πράττει ό,τι οφείλει να πράξει\”, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία είχε ζητήσει τις προηγούμενες ημέρες υπομονή απέναντι στην Ελλάδα.

\”Το γεγονός ότι η τρόικα επιστρέφει, σημαίνει ότι η Ελλάδα έκανε ορισμένα από τα απαραίτητα\”, πρόσθεσε.

Στο 98% οι πιθανότητες χρεοκοπίας

Το κλίμα πάντως για την Ελλάδα στην ευρωζώνη παραμένει βαρύ με τις αγορές να προεξοφλούν τη χρεοκοπία της χώρας μας.

Τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια άγγιξε το 98%, βάσει των ασφαλίστρων κινδύνου.

Τα 5ετή ασφάλιστρα κίνδυνου του ελληνικού χρέους εκτινάχθηκαν στις 7.318 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 5.200 μονάδων μέσα σε μία ημέρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέτυχε να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ζητούσαν η ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο δανεισμού.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν καλωσόρισε την εξέλιξη και ανέφερε ότι μια ομάδα της τρόικας θα βρίσκεται στην Αθήνα τις αμέσως προσεχείς ημέρες για να συζητήσει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του πρώτου δανείου, που είχε συμφωνηθεί το 2010.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook