Τα μαθήματα ξεκινούν επισήμως σήμερα, όμως βιβλία δεν υπάρχουν.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στο εθνικό τυπογραφείο να τυπωθούν τα σχολικά εγχειρίδια όσο το δυνατόν συντομότερα, τα Ελληνόπουλα πηγαίνουν για μαθήματα χωρίς τα βιβλία τους.

Κι ενώ οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου δουλεύουν ατέλειωτες ώρες για να ετοιμαστούν τα σχολικά εγχειρίδια, δείχνοντας εμπράκτως την ευσυνειδησία τους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σιωπά...

Μια άλλη περίπτωση που η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου δεν έκανε αυτά που θα έπρεπε αναδεικνύει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Χουντής, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2009/2010, η Ελλάδα δεν υλοποίησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Φρούτα στα Σχολεία" που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό μέχρι και 75%.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποδεσμεύσει τα κονδύλια που απαιτούνταν για την υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα.

 Η Κομισιόν είχε θέσει στη διάθεση της Ελληνίδας υπουργού Παιδείας 1.861.300 ευρώ και το μόνο που είχε να κάνει η κυρία Διαμαντοπούλου ήταν να εξασφαλίσει 600.000 ευρώ για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να καταφέρουν τα Ελληνόπουλα να σιτίζονται με υγιεινές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, ώστε να προσέξουν τη διατροφή τους και να ελέγξουν το υπερβολικό βάρος.

Ισως η κυρία Διαμαντοπούλου δεν το γνωρίζει, όπως όμως αποκάλυψε ο Ρουμάνος αρμόδιος επίτροπος, Ντάτσιαν Τσιόλος, το σχολικό έτος 2009/2010, περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια μαθητές από 32.000 σχολεία στα συμμετέχοντα κράτη μέλη επωφελήθηκαν από το σχέδιο, λαμβάνοντας μερίδες φρούτων και λαχανικών στα σχολεία.

Δυστυχώς, τα Ελληνόπουλα δεν ήταν ανάμεσα στα 4,7 εκατομμύρια μαθητές απ' όλη την Ευρώπη που είχαν τη δυνατότητα να τρέφονται υγιεινά με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό, διότι η κυρία Διαμαντοπούλου και οι συνεργάτες της δεν κατάφεραν να δεσμεύσουν εγκαίρως 600.000 ευρώ από εθνικούς πόρους, προκειμένου να απορροφηθούν τα 1,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ και να υλοποηθεί απρόσκοπτα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Φρούτα στα Σχολεία".

Συμπτωματικώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, με αντίστοιχη καθυστέρηση κινήθηκε το υπουργείο Παιδείας και στο θέμα των σχολικών βιβλίων. Βλέπετε για κάποιους, η οικονομική κρίση και τα δημοσιονομικά προβλήματα είναι μια καλή ευκαιρία για να μην ασχολούνται με τα μικρά καθημερινά προβλήματα που μπορούν να διευθετηθούν "για πλάκα", αν κάποιος έχει την απαιτούμενη διάθεση...