Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην περιοχή της Μέσης ανατολής και της Βόρειας Αφρικής επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της ΕΕΔΥΕ για όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων με φόντο τον ανταγωνισμό για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας.

Το σχέδιο για την «Ευρεία Μέση Ανατολή» που έχουν εκπονήσει εδώ και χρόνια τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Προβλέπει το λεγόμενο «εκδημοκρατισμό» των χωρών της περιοχής με την εγκαθίδρυση καθεστώτων φιλικά προσκείμενων στη Δύση με σκοπό την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Αυτό αποδεικνύεται από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη με το πρόσχημα να φύγει από την εξουσία ο πρώην «σύμμαχος» και νυν «δικτάτορας» Καντάφι.

Ουσιαστικά πίσω από την επέμβαση βρίσκεται η προσπάθεια για πλήρη έλεγχο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας μετά την επαναδιαπραγμάτευση από πλευράς την Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίων για το μειωμένο ποσοστό πετρελαίου που θα παίρνουν τα διεθνικά μονοπώλια.

Στα ίδια πλαίσια κινείται και η αντιπαράθεση της Τουρκίας με το Ισραήλ λόγω της προσπάθειας του τελευταίου να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο κυπριακό υπέδαφος.

Η υπεράσπιση των Παλαιστινίων αποτελεί το προπέτασμα καπνού για την τουρκική αστική τάξη που επιδιώκει να γίνει η βασική περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη στην περιοχή σε βάρος του Ισραήλ. Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση διοργανώνοντας κοινές ασκήσεις και γυμνάσια με τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ. Ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης είναι ορατός.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου προκειμένου να αναδείξει αυτό το ζήτημα και να ενημερώσει το λαό του Ηρακλείου για τους κινδύνους που εγκυμονούν στην περιοχή, διοργανώνει σχετική εκδήλωση την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 19:30 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος καθηγητής-ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook