Με τις επενδύσεις στην καινοτομία να αναγνωρίζονται πια ως κεντρικός μοχλός για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στη γνώση και την εξωστρέφεια, η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών στο συγκεκριμένο τομέα αναδεικνύεται σε ζήτημα αιχμής όχι μόνο για τον τραπεζικό κλάδο και την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

Στο πρόσφορο περιβάλλον της 76ης ΔΕΘ, που εστιάζεται στην ανάπτυξη και την καινοτομία, ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και η Eurobank EFG διοργάνωσαν ενημερωτικό forum, για την παρουσίαση των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι πλέον διαθέσιμα για την ενίσχυση και στήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurobank EFG κ. Νικόλαος Καραμούζης αναφερόμενος στη συγκυρία στην Ελληνική οικονομία τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να συνεχίσει να είναι ενεργά παρούσα στην Ευρωζώνη. Είναι φανερό όμως, ότι η μέχρι σήμερα πορεία μας δεν πείθει τις διεθνείς αγορές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η απειλή για τη χώρα μας είναι μεγάλη, είναι υπαρκτή και δεν πρέπει να την υποτιμούμε.

Οφείλουμε να επανεξετάσουμε αμέσως πτυχές της πολιτικής μας, της πορείας μας, της προσέγγισης και της στρατηγικής, που ακολουθούμε για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Χρειάζεται να τολμήσουμε τις μεγάλες αλλαγές, τις δύσκολες αποφάσεις, να στοιχηθούμε όλοι, και σαν άτομα, και σαν συλλογικότητες, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου με στόχο τη διάσωση της χώρας.

Εμείς έχουμε υποχρέωση να ανατάξουμε την οικονομία μας, να αλλάξουμε δομές, θεσμούς, λειτουργίες, νοοτροπίες, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας νέας αναπτυξιακής πορείας» .

Όπως είπε: «Σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον, όπου πλέον κυριαρχεί η εσωστρέφεια, η αρνητική ψυχολογία και η απαισιοδοξία, η Alpha Bank και η Eurobank έκαναν μια μεγάλη υπέρβαση, που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά, πιστεύοντας και στις δυνατότητες της χώρας και στις προοπτικές της».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Καραμούζης, πρότεινε την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων και τη στήριξη μεταπτυχιακών φοιτητών.

Συγκεκριμένα ανέφερε «οι μεγάλες ελληνικές Τράπεζες θα μπορούσαν να αναλάβουν αμέσως την πρωτοβουλία δημιουργίας μιας ανεξάρτητης ιδιωτικής εταιρίας Venture Capital με επαγγελματική και έμπειρη διοίκηση.

Η μετοχική συμμετοχή και τα κεφάλαια θα μπορούσαν να προέλθουν αρχικά από τρεις πηγές: τις Τράπεζες, το ΕΣΠΑ και ιδιωτικούς επενδυτικούς φορείς». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «οι παραγωγικές ιδιωτικές δυνάμεις της χώρας και οι οικονομικά ευκατάστατοι, εντός και εκτός Ελλάδος, μπορούν και οφείλουν να δημιουργήσουν και να προικοδοτήσουν με τους κατάλληλους χρηματοοικονομικούς πόρους ένα νέο, μεγάλο ιδιωτικό φορέα κοινωνικής αλληλεγγύης, τον φορέα Ιδιωτικών Υποτροφιών. που θα επενδύει στη μόρφωση, τη γνώση και το μέλλον της νέας γενιάς της χώρας»

Σε χαιρετισμό του για την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος σημειώνει: «Ζούμε στην εποχή της καινοτομίας, για την ακρίβεια της τεχνολογικής προόδου που προχωρά με γρήγορες και μεγάλες δρασκελιές, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα της ανθρώπινης δράσης.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε απρόσμενο ότι η καινοτομία έφτασε και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Χωρίς αμφιβολία, η χρηματοδότηση της καινοτομίας είναι, ίσως, μία από τις πιο δύσκολες αποστολές του τραπεζικού συστήματος.

Κεφάλαια υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου, θερμοκοιτίδες για νέες επιχειρήσεις, εξειδικευμένα επιχειρηματικά κεφάλαια, εξειδικευμένοι επενδυτικοί οργανισμοί, συνθέτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο χρηματοδοτικών εργαλείων, που αναδέχεται το αυξημένο ρίσκο της επένδυσης στην καινοτομία και πολύ συχνά αμείβεται πλουσιοπάροχα για τη διορατικότητά του». Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, η χρηματοδότηση της καινοτομίας είναι σε τεράστιο βαθμό θέμα διαίσθησης και οραματισμού και λιγότερο θέμα εμπειρίας και κανόνων.

Όπως είπε: «Στον πραγματικό κόσμο δεν υπάρχουν οι επενδυτές που περιγράφουν τα διάφορα μοντέλα. Υπάρχουν άνθρωποι με σάρκα και οστά που θέλουν να πράξουν ενώ ανησυχούν, που επιδιώκουν να πετύχουν ενώ προβληματίζονται βαθιά, που αντιδρούν ενώ πιέζονται από την παράδοση».

«Σήμερα, κλείνει ουσιαστικά και πρακτικά το πρώτο κεφάλαιο του μεγάλου διαγωνισμού καινοτομίας που προκήρυξε η Eurobank σε συνεργασία με τον ΣΕΒ. Το επόμενο βήμα είναι το πάντρεμα της καινοτομίας με την αγορά και αυτή θα είναι πλέον η πρόκληση στην οποία επιχειρήσεις και τραπεζικό σύστημα οφείλουμε μαζί να ανταποκριθούμε» κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Το forum στο πλαίσιο της ΔΕΘ εντάσσεται στη δέσμη πρωτοβουλιών που ανέπτυξαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank EFG με κεντρικό άξονα το διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που αποτέλεσε σημείο συνάντησης για τις δημιουργικές δυνάμεις της επιστημονικής και της επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα μας και συνάντησε ευρύτατη αποδοχή, με αποτέλεσμα τη θεσμοθέτησή του ώστε να διεξάγεται τακτικά, κάθε δύο χρόνια.

Στην ανοιχτή δημόσια συζήτηση με θέμα «Σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης και πλαίσιο ανάπτυξης νέων καινοτόμων επιχειρήσεων», την οποία συντόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΟΛ δημοσιογράφος κ. Παντελής Καψής, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, ο διακεκριμένος καθηγητής και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, επισήμανε ότι «ελάχιστοι ιδιωτικοί φορείς επιχειρούν χρηματοδότηση πανεπιστημιακών εργαστηρίων για να διεξάγουν επιστημονική έρευνα σχετική με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Οι φοιτητές δεν το επιτρέπουν και οι καθηγητές δεν τολμούν να το δεχτούν, αν και ορισμένοι είναι σιωπηρά θετικοί.» «Ο νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση», είπε ο κ. Κριμιζής, «δημιουργεί συνθήκες για να αλλάξει αυτή η ελληνική “ιδιαιτερότητα” που έχει αποδειχθεί εμπόδιο για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης οικονομίας.»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην εμπειρία δημιουργίας νέων καινοτόμων επιχειρήσεων από το προσωπικό του ΕΚΕΤΑ και στα ελλείμματα του ισχύοντος πλαισίου ανάπτυξης.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ιδιαίτερα τις ανάγκες των νέων επιχειρήσεων για κεφάλαια ώστε να κατοχυρώνουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα αποτελέσματα της ερευνητικής τους δραστηριότητας (Intellectual Property portfolio/seed) και για τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων προς υλοποίηση καινοτόμων ερευνητικών ιδεών στην παραγωγή (start-up). Επίσης, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τις προοπτικές που δημιουργούνται από νέες τεχνολογίες, οι οποίες αναπτύσσονται στο ΕΚΕΤΑ και συγκεντρώνουν σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.»

Η δημιουργία της «πιο ανταγωνιστικής οικονομίας του κόσμου βασισμένης στη γνώση» είναι ο κεντρικός στόχος της Ε.Ε. με τη στρατηγική της Λισσαβώνας, που ωστόσο έχει δεχθεί τον αντίκτυπο της διεθνούς κρίσης. Ο κ. Δημήτρης Κορπάκης, Προϊστάμενος Διοικητικής Μονάδας C5 της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι «καθώς βγαίνουμε από την κρίση σε συνθήκες οξύτατου παγκόσμιου ανταγωνισμού, αντιμετωπίζουμε την καινοτομία σαν μια επείγουσα αναγκαιότητα.

Εάν δεν μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση για την καινοτομία, οι οικονομίες των χωρών μας θα υποστούν μαρασμό, ενώ ιδέες και ταλέντα θα πάνε χαμένα». «Η καινοτομία αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και για την οικοδόμηση δικαιότερων και οικολογικότερων κοινωνιών», είπε ο κ. Κορπάκης και πρόσθεσε πως «η ριζική αλλαγή των επιδόσεων της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε ποιοτικά καλύτερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας οι οποίες θα αντέξουν περισσότερο στις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης.»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών κ. Δημήτρης Τσίγκος αναφέρθηκε στην νέα επιχειρηματικότητα ως κύριο παράγοντα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, με έμφαση στη διάσταση του τόπου, της γεωοικονομίας, του συμβολικού και ανθρώπινου κεφαλαίου.

Με αφετηρία την εκτίμηση ότι «η τρέχουσα συγκυρία, παρά τις εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες και κοινωνικές αδικίες που προκαλεί, είναι μια μοναδική ευκαιρία μετασχηματισμού της χώρας από μια οικονομία κατανάλωσης σε μια κοινωνία δημιουργίας», ο κ. Τσίγκος είχε μια αισιόδοξη οπτική: «μακροπρόθεσμα», είπε, «υφίστανται όλες οι προϋποθέσεις για δυναμική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Όλες οι πληροφορίες για τις δράσεις, τις δημόσιες εκδηλώσεις, τους τελικούς υποψηφίους και τα βραβεία του 1ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» στο www.kainotomeis.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook