Την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε νέα μέτρα, εάν χρειαστεί, για να τηρήσει τους στόχους του δικού της προγράμματος δηλώνει στην τρόικα η πορτογαλική κυβέρνηση, προειδοποιώντας πως το έργο των μεταρρυθμίσεων είναι «μακρύ και δύσκολο» και περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τις εξελίξεις στο ζήτημα της Ελλάδας.

Με την μεταστροφή της ρητορικής στη Γερμανία υπέρ της δημιουργίας μία «πόρτας εξόδου» στην Ευρωζώνη, αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως στην πρώτη γραμμή του κινδύνου στέκεται, δίπλα στην Αθήνα, η Λισαβόνα.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιου ανέφερε την Τρίτη πως παρακολουθεί «με ανησυχία τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, καθώς μπορούν να επιβραδύνουν και να περιπλέξουν τη δική μας διαδικασία αλλαγής».

H πρόσφατη αξιολόγηση του πορτογαλικού προγράμματος άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της νέας δόσης -και την ακολούθησε επιστολή της πορτογαλικής κυβέρνησης στο ΔΝΤ στην οποία ξεκαθάριζε πως «είναι έτοιμη να λάβει περισσότερα μέτρα εν κριθεί απαραίτητο».

Στελέχη του ΔΝΤ αναφέρουν πως ενώ υπάρχουν κίνδυνοι για την εφαρμογή του πορτογαλικού προγράμματος από τις υστερήσεις στα έσοδα και τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, μαζί με την αυξημένη αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, η Πορτογαλία είναι αρκετά διαφορετική περίπτωση από την Αθήνα.

Οι αναφορές του Πορτογάλου πρωθυπουργού αντικατοπτρίζουν όμως το φόβο που εκφράζουν αρκετοί για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η παρούσα αναταραχή στη Λισαβόνα: Η Τερέζα Τερ-Μινασιάν του ΔΝΤ, που προΐστατο παλιότερου προγράμματος στήριξης στην Πορτογαλία το 1983, επισήμανε στο Reuters πως μία χρεοκοπία στην Ευρωζώνη θα ανεβάσει πρώτα τα spread των πορτογαλικών ομολόγων, απειλώντας τη βιωσιμότητα του δικού της χρέους.

Η πορτογαλική κυβέρνηση κρατά σε κάθε περίπτωση χαμηλούς τόνους στις εκτιμήσεις της: Ο Κάρλος Μοέδας, υπουργικό στέλεχος του σχήματος του Κοέλιου, επανέλαβε την Τρίτη πως «η ικανοποίησή μας είναι συγκρατημένη, γιατί συνειδητοποιούμε πως βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μίας μεγάλης και δύσκολης διαδρομής».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook