Φωσφορίζουν στο σκοτάδι αποκαλύπτοντας το εσωτερικό του οργανισμού τους και παράλληλα «φωτίζουν» την προοπτική για την ανάπτυξη αποτελεσματικών γονιδιακών θεραπειών κατά του AIDS.

Γενετικά τροποποιημένες γάτες χρησιμοποιήθηκαν από επιστήμονες ως «βάση» για την εφαρμογή μιας θεραπείας η οποία τις κάνει ανθεκτικές στον ιό της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών FIV _ τον αντίστοιχο δηλαδή ιό του AIDS για τις γάτες.  Απώτερος στόχος των ειδικών, σύμφωνα με το Βήμα, είναι το «πέρασμα» της μεθόδου αυτής και στους ανθρώπους.

Φωσφοριζέ γονίδιο

Οι ερευνητές εισήγαγαν στις γάτες ένα γονίδιο το οποίο θεωρούσαν ότι θα καθιστούσε τον οργανισμό τους ανθεκτικό στον ιό FIV. Παράλληλα, για να είναι σε θέση να παρακολουθούν τις διεργασίες που τους ενδιέφεραν, εισήγαγαν ένα δεύτερο γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί για τη φθορίζουσα πρωτεΐνη GFP.   

Η πρωτεΐνη αυτή _ την οποία διαθέτουν οι μέδουσες _ επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των τροποποιημένων γονιδίων και χρησιμοποιείται συχνά στο εργαστήριο για πειράματα αυτού του είδους.

«Το κάναμε για να «μαρκάρουμε» εύκολα τα κύτταρα απλώς κοιτάζοντάς τα στο μικροσκόπιο ή φωτίζοντας το ζώο με ένα φακό» δήλωσε ο Ερικ Πέσλα της Κλινικής Μέιγιο, επικεφαλής της μελέτης που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γιαμαγκούτσι της Ιαπωνίας.

Από τους μακάκους ρέζους

Όπως περιγράφεται στο σχετικό άρθρο, το οποίο δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Methods», το αντιΐκό γονίδιο που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται από τους μακάκους ρέζους. Κωδικοποιεί για μια πρωτεΐνη η οποία ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «περιοριστικών παραγόντων» _ πρωτεΐνες οι οποίες βοηθούν άλλα ζώα να αναπτύξουν ανθεκτικότητα σε ιούς που προκαλούν σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας.

Τα δυο γονίδια εισήχθησαν στα ωοκύτταρα _δηλαδή τα ωάρια_ των γατών με ιδιαίτερη επιτυχία: σχεδόν όλα τα μικρά που γεννήθηκαν από τα τροποποιημένα ωοκύτταρα έφεραν τόσο το αντιϊκό όσο και το φθορίζον γονίδιο. Παρακολουθώντας τα φωσφοριζέ κύτταρά τους οι ερευνητές είδαν ότι η αναπαραγωγή του FIV στον οργανισμό τους εμφανιζόταν μειωμένη.

Ως τώρα η ομάδα των αμερικανών και ιαπώνων επιστημόνων έχει «δοκιμάσει» την ανθεκτικότητα στον ιό μόνο σε κύτταρα γάτας στο εργαστήριο. Στο επόμενο στάδιο όμως οι ερευνητές σχεδιάζουν να εκθέσουν τα πειραματόζωα στον ιό της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών για να δουν πώς θα ανταποκριθούν.

«Αν αποδειχθεί ότι προσφέραμε προστασία σε αυτά τα ζώα, τότε θα έχουμε πολλές πληροφορίες και για την προστασία των ανθρώπων» δήλωσε ο δρ Πέσλα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook