Τα σφουγγάρια απειλούνται με εξαφάνιση από τις ελληνικές θάλασσες λόγω της κλιματικής αλλαγής και της οικολογικής καταστροφής που συντελείται στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real.gr, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς εκτιμούν ότι τα ξεχωριστά θαλάσσια είδη έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 25 χρόνια.

Επίσης, προειδοποιούν ότι αν εξαφανιστούν οριστικά, οι συνέπειες για το οικοσύστημα θα είναι ολέθριες.

Τα σφουγγάρια παίζουν σημαντικό ρόλο στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς τρέφονται με βλαβερές ουσίες, φιλτράροντας και καθαρίζοντας το νερό.

Επιπλέον, χρησιμεύουν ως καταφύγια μικρών ψαριών και άλλων μικροοργανισμών.

Παρόλο που οι διεθνείς συνθήκες υποχρεώνουν την Ελλάδα να καταγράφει τα είδη και τις ποσότητές τους, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να μη γνωρίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

«Παγκοσμίως υπάρχουν 7.000 είδη σπόγγων. Τα είδη που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο ανέρχονται συνολικά στα 681, εκ των οποίων τα 200 βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες», δήλωσε στην εφημεριδα ο βιολόγος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής του ΕΛΚΕΘΕ Θάνος Νταϊλιάνης.

Η εξαφάνιση των σφουγγαριών ξεκίνησε το 1986, καθώς μία μυστηριώδης ασθένεια έπληξε ανεπανόρθωτα τις αποικίες τους.

Ένα φονικό βακτήριο που υπήρχε σαν ξενιστής μέσα στο ζώο άρχισε να αναπτύσσεται «αδικαιολόγητα» και να το νεκρώνει.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε ξανά το 2000. Από τότε, οι πληθυσμοί τους δεν ανέκαμψαν.

\"http://www.aquarium4u.gr/images/stories/brain1.jpg\"Οι επιστήμονες συνέδεσαν το πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή: «Οι ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν στη Μεσόγειο τις τελευταίες δεκαετίες ευθύνονται ξεκάθαρα γι’ αυτή την οικολογική καταστροφή. Άλλωστε, το σφουγγάρι δεν έχει θηρευτές», εξηγεί ο κ. Νταϊλιάνης.

Εκτός από τον ευεργετικό ρόλο που παίζει στη λειτουργία του οικοσυστήματος, το σφουγγάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες δραστηριότητες.

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν τις ιδιότητές του στη βιομηχανία και στις τεχνολογίες απορρύπανσης.

«Κάποια από τα σφουγγάρια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στη ρύπανση.

Γι’ αυτό τον λόγο οι ερευνητές μελετούν τη χρησιμοποίησή τους στον καθαρισμό των ιχθυοτροφείων, όπως επίσης και στο φιλτράρισμα των αποχετευτικών αγωγών που καταλήγουν στη θάλασσα. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», επισήμανε ο κ. Νταϊλιάνης.

Ακόμη, η φαρμακοβιομηχανία ερευνά το κατά πόσον κάποιες ουσίες που εκκρίνει το σφουγγάρι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή νέων φαρμάκων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook