«Η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου αποτελεί αυτονόητο και αναγνωρισμένο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά από σύσκεψη για το φυσικό αέριο με τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Εμπορίου, και Γεωργίας και του υφυπουργού παρά τω προέδρω.

Ο κ. Χριστόφιας, αφού αναφέρθηκε στην αρχική σύναψη συμφωνιών με τις γειτονικές μας χώρες, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο, σχετικά με την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, μίλησε για την γεώτρηση που είναι προγραμματισμένη στις αρχές Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καθοριστεί επακριβώς η προοπτική και η δυνατότητα εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων αποθεμάτων.

«Η Τουρκία με διάφορους τρόπους προσπαθεί να αμφισβητήσει, αλλά και να εμποδίσει τις όποιες ενέργειες της χώρας μας», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος και κατήγγειλε ότι η ίδια η Τουρκία προκαλεί ένταση στην περιοχή, στέλνοντας το μήνυμα ότι λειτουργεί σαν ταραξίας και παρανομεί παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες. «Αυτή η πολιτική της Τουρκίας είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα, συμπλήρωσε ο κ. Χριστόφιας.

Και πρόσθεσε: «Οι απειλές εναντίον της Κύπρου, για παρεμπόδιση των γεωτρήσεων και δημιουργία θερμού επεισοδίου, διαταράσσουν τη διεθνή νομιμότητα και δημιουργούν κλίμα αστάθειας και έντασης στην ήδη ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ίδια ώρα που η Τουρκία διακηρύσσει πως ενδιαφέρεται δήθεν για σχέσεις μηδενικής αντιπαλότητας με τους γείτονές της».

Η Τουρκία εκτοξεύοντας απειλές επικαλείται τους Τουρκοκύπριους εγείροντας θέμα ύπαρξης δικαιωμάτων για το φυσικό αέριο, σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Επίσης, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και η Διεθνής Κοινότητα δεν αναγνωρίζουν τα αποσχιστικά δεδομένα, που παράνομα δημιούργησε η Τουρκία το 1983, με την ίδρυση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι «η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα μπορεί να έχει όφελος από την εκμετάλλευση του όποιου πλούτου στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας» και πρόσθεσε ότι η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επίτευξη λύσης και σύντομα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να επωφεληθεί από την όποια θετική εξέλιξη.

«Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με ενέργειες και διαβήματα προς διάφορες κατευθύνσεις», κατέληξε ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς την Ελλάδα, για τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξη που παρέχει στην Κύπρο.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση, η Noble Energy International να προχωρήσει στο προσεχές σύντομο χρονικό διάστημα σε διεξαγωγή ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12, στο πλαίσιο της συμφωνίας που η Κυπριακή Δημοκρατία σύνηψε με την εταιρεία και η οποία θα ανανεωθεί το απόγευμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook