Τη συγγνώμη ή ακόμη και την παραίτηση του Γκίντερ Έτιγνκερ ζητούν ευρωβουλευτές σε κοινή επιστολή που έχει συγκεντρώσει κάπου 130 υπογραφές (από όλες τις Ομάδες και από 24 χώρες), την οποία θα απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών προκλήθηκε από την πρόταση που έκανε ο Γερμανός επίτροπος ενέργειας, να αναρτάται μεσίστια η σημαία των υπερχρεωμένων χωρών στα κτίρια της ΕΕ, ως ένα είδος κύρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τήρησε αποστάσεις από το Έτινγκερ και εκπρόσωπός της αναφέρθηκε σε μιαν «εκκεντρική» ιδέα, που εξάλλου δεν είναι δική του - «μετέφερε μια ιδέα που ακούστηκε», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ.

Ο Έττιγνκερ όμως, που προέρχεται από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, έχει προκαλέσει πολλές φορές το δημόσιο αίσθημα με τις δηλώσεις του. Στο πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα είχε προβλέψει την έλευση της «Αποκάλυψης», ενώ πρόσφατα κάλεσε τους ευρωπαίους συνταξιούχους να επισκεφθούν τη χώρα μας για να εκπαιδεύσουν τους Έλληνες πώς θα βελτιώσουν τις συνθήκες της Ελλάδας.

Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η «πρόταση του κ. Έττιγνκερ είναι δηλωτική μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει χάσει απ΄ την οπτική της τις αρχές της, τα ιδανικά της και τους στόχους της. Κανένα απ΄ αυτά δεν προτείνει την συμβολική ταπείνωση των ευρωπαϊκών κρατών».

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν επίσης ότι «οι πολίτες μας βλέπουν με περηφάνια τη σημαία της χώρας τους να κυματίζει στο πλάι και ισότιμα με τις σημαίες των άλλων χωρών», με «ενότητα στη διαφορετικότητα, μαζί στους καλούς και τους χαλεπούς καιρούς». Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση πως ανάλογες προτάσεις δεν είναι συμβατές με τις αντιλήψεις που πρέπει να έχει ένας επίτροπος - «ο κ.Έτινγκερ θα πρέπει να ανακαλέσει και να αναιρέσει τις κουβέντες του, ή να παραιτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημειώνεται καταληκτικά.