Το νεοφιλεύθερο κόμμα της Σλοβακίας SaS, ένα από τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν θα ψηφίσει υπέρ της ενίσχυσης του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης, που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του κόμματος και πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας Ρίτσαρντ Σούλικ, στο αυστριακό ραδιόφωνο.

«Το σχέδιο διάσωσης του ευρώ τείνει στο ξεπέρασμα της κρίσης του χρέους δημιουργώντας νέα χρέη, και εμείς λέμε ότι αυτό το ίδιο το γεγονός αποτελεί απειλή για το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα το υπερψηφίσουμε», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο O1 ο Ρίτσαρντ Σούλικ, ο οποίος τηρεί πολύ επικριτική στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χωρίς τους βουλευτές του SaS, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ιβέτα Ραντιτσόβα δεν διαθέτει αρκετές ψήφους για την έγκριση της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία απαιτεί την έγκριση και των 17 χωρών της Ευρωζώνης.

Η ψηφοφορία στο σλοβακικό κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο και ο Ρίτσαρντ Σούλικ θα επιχειρήσει να την καθυστερήσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Όταν η Καλιφόρνια βρίσκεται σχεδόν σε πτώχευση, κανείς δεν λέει ότι απειλείται το δολάριο. Εχει ήδη συμβεί, η πόλη μίας χώρας να κηρύσσει πτώχευση και αυτό να μην έχει επιπτώσεις για το εθνικό νόμισμα», λέει.

Η Σλοβακία, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ το 2009 και είναι η μόνη χώρα που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πρώτο δανειοδοτικό πακέτο προς τον Ελλάδα.

Η κυβέρνηση της Ιβέτα Ραντιτσόβα επέζησε σήμερα πρότασης μομφής που είχε καταθέσει εναντίον της η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση, η οποία επέκρινε μεταξύ άλλων τις διαφωνίες στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού για την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook