Το ενδιαφέρον χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα, στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, είναι από μικρό έως ανύπαρκτο, είπε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

«Έχουμε καλέσει όλες τις χώρες που προαναφέρατε (Ρωσία, Κίνα) να συμμετάσχουν ενεργά και να καλύπτουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας, όπως εξυπηρετούνται μέσα από το πρόγραμμα των ΕΓΔ», είπε ο κ. Σαχινίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

«Παρά την πρόσκληση που έχουμε απευθύνει έχουμε διαπιστώσει ότι υπήρξε περιορισμένη ή καθόλου συμμετοχή», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαχινίδης έκανε τις δηλώσεις για να καταρρίψει φήμες ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε καλύψει τις δανειακές της ανάγκες προσφεύγοντας σε χώρες εκτός ΕΕ, αποφεύγοντας έτσι τους σκληρούς όρους του Μνημονίου με την τρόικα.

«Αυτή η θεωρία […] δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», είπε.

Οι φήμες, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, για παρέμβαση των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών στις αγορές κρατικού χρέους αναζωπυρώθηκαν αργά την Τρίτη μετά από τις δηλώσεις Βραζιλιάνου αξιωματούχου ότι οι χώρες της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική) σκέπτονται να αγοράσουν κρατικά ομόλογα για να στηρίξουν την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες οι αγορές κατακλύζονται από φήμες περί κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ιταλικά ομόλογα.

Τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, οι φήμες περί κινεζικού ενδιαφέροντος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook