Η Γαλλία θα ζητήσει από την Ελλάδα δεσμεύσεις ότι θα ικανοποιήσει τους στόχους για τη μείωση της ελλείμματος ως προϋπόθεση για την επέκταση του προγράμματος βοήθειας, είπε την Τετάρτη η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές, αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ά. Μέρκελ.

Η κ. Πεκρές διευκρίνισε ότι από τη γαλλική πλευρά μετά την τηλεδιάσκεψη δεν θα γίνουν ανακοινώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.

«Από τη μία πλευρά υπάρχει η δέσμευση των ηγετών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί […] και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να προωθήσουν μία σειρά από μέτρα», ανέφερε.

«Αυτό είναι το αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων», σημείωσε.

«Το σχέδιο έχει επικυρωθεί από το ΔΝΤ. Είναι ένα αξιόπιστο σχέδιο για να μπει η Ελλάδα πίσω στο σωστό δρόμο. Θέλουμε μία εγγύηση (σ.σ. δέσμευση, δεν αναφέρεται σε εμπράγματες ή χρηματικές εγγυήσεις) ότι το σχέδιο ανάκαμψης που ανακοινώθηκε (σ.σ το Μεσοπρόθεσμο) θα εφαρμοστεί», τόνισε.

Στη Γαλλία επικρατεί έντονη ανησυχία για την κρίση χρέους, έπειτα και από την υποβάθμιση δύο μεγάλων γαλλικών τραπεζών από την Moody\’s, λόγω της έκθεσης τους στο ελληνικό χρέος.

Κατά τη συνεδρίαση του γαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου, το πρωί της Τετάρτης, τόσο ο Νικολά Σαρκοζί, όσο και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, επανέλαβαν ότι η χώρα είναι αποφασισμένη «να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα».

Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός επανέλαβαν με μια φωνή την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα».

Νωρίτερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί, σε δηλώσεις που έκανε μετά την υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών από τη Moody\’s, τόνισε πως «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδος από την Ευρωζώνη».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της Financial Times και το δημοσίευμα στο in.gr, επικαλούμενοι αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος θα διαβεβαιώσουν τον κ. Παπανδρέου, για τη στήριξή τους στις «σχεδόν υπεράνθρωπες προσπάθειές» του να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία και να μειώσει τον δανεισμό.

Ταυτόχρονα, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί θα προτρέψουν τον κ. Παπανδρέου να επιτύχει μία «μετρήσιμη πρόοδο» σχετικά με τις υποσχέσεις της Ελλάδας, σε αντάλλαγμα για την επόμενη
δόση του προγράμματος στήριξης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook