Η Βουλευτής Χανίων Ευαγγελία Κουρουπάκη βρίσκεται σε επικοινωνία με υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ήδη από την 5η Σεπτεμβρίου οπότε και απαγορεύτηκε ο απόπλους επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων «Σαμαριά» και «Δασκολογιάννης» της ΑΝΕΝΔΥΚ που εξυπηρετούν τις περιοχές της Αγίας Ρουμέλης Σφακίων, του Λουτρού και της Γαύδου.

Από τους μέχρι τώρα χειρισμούς, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κρατική μηχανή παραμένει δυσκίνητη και αγκυλωμένη σε γραφειοκρατικές πρακτικές, ανίκανες να δώσουν λύσεις σε έκτακτες συνθήκες και ταλαιπωρώντας Έλληνες και ξένους πολίτες. Στην πρώτη φάση, χρειάστηκε ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης να προχωρήσει σε κατάληψη του πλοίου "Σαμαριά" ώστε να απεγκλωβιστούν οι επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς.

Σήμερα, 9 μέρες μετά, διαπιστώνεται ότι το κράτος παραμένει ανάλγητο, άκαμπτο, χωρίς καμιά ευελιξία και ευαισθησία μπροστά στη συνέχιση και κλιμάκωση των προβλημάτων σε Γαύδο, Λουτρό και Αγία Ρουμέλη με τη συσσώρευση απορριμμάτων που απειλούν πλέον τη δημόσια υγεία, τον εγκλωβισμό των ΙΧ επισκεπτών αλλά και με την επικείμενη έλλειψη πετρελαίου στη Γαύδο.

Οργισμένη από την ανικανότητα διαχείρισης της κρίσης στο νομό της, η Χανιώτισσα Βουλευτής κατέθεσε ήδη επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ζητώντας άμεση δρομολόγηση οχηματαγωγού πλοίου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών, την αξιοπλοΐα των πλοίων και την προστασία του περιβάλλοντος έδωσε εντολή απαγόρευσης του απόπλου επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων που είχαν λάβει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που ερευνώνται ως πλαστά.

Ανάμεσα στα πλοία των οποίων τα πιστοποιητικά έχουν ανακληθεί είναι και τα επιβατηγά-οχηματαγωγά «Σαμαριά» και «Δασκολογιάννης» που εξυπηρετούν τις περιοχές της Αγίας Ρουμέλης Σφακίων, του Λουτρού και της Γαύδου. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης στις προαναφερθείσες περιοχές έχουν προκύψει διάφορα προβλήματα. Μεταξύ αυτών, το μείζον είναι η μη συγκομιδή των απορριμμάτων που απειλεί πλέον τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον καθώς τα σκουπίδια παραμένουν στους κάδους από τις 6 Σεπτεμβρίου.

Εκτός, όμως, από τη συσσώρευση των απορριμμάτων 55 ΙΧ αυτοκίνητα επισκεπτών παραμένουν εγκλωβισμένα (25 από αυτά στην Αγία Ρουμέλη και 30 στη Γαύδο ) καθώς το πλοίο "Γραμβούσα" που δρομολογήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να μεταφέρει προσωρινά τους επισκέπτες του φαραγγιού της Σαμαριάς δεν είναι οχηματαγωγό. Επιπρόσθετα, αρχίζουν να μειώνονται επικίνδυνα τα αποθέματα πετρελαίου στη Γαύδο όπου το πετρέλαιο αποτελεί βασικό μέσο επιβίωσης. Όπως είναι προφανές, αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βλάπτει ανεπανόρθωτα την εικόνα του νησιού μας και την κύρια οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, τον τουρισμό.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας :
Προτίθεστε να λύσετε άμεσα το θέμα της δρομολόγησης οχηματαγωγών πλοίων προκειμένου καταρχήν να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία σε Γαύδο, Λουτρό και Αγία Ρουμέλη κι έπειτα να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες των οποίων τα ΙΧ αυτοκίνητα έχουν αποκλειστεί;