Προσπάθεια ανόδου για τρίτη συνεχή ημέρα συναλλαγών πραγματοποιούν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, αποτυπώνοντας την επενδυτική ελπίδα για πρόοδο στο χειρισμό της κρίσης χρέους από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ωστόσο, η άνοδος είναι συγκρατημένη αφού τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ήρθαν να θυμίσουν στους επενδυτές τη χαμένη δυναμική της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Η αγορά αναμένει τα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης των Παπανδρέου-Merkel-Sarkozy που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα και οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν για μια κοινή γραμμή και μια ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους.

Ωστόσο αρκετοι είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που κάνουν εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους επιτείνοντας μία διαδικασία που βλάπτει το προφίλ της Ευρωζώνης καθώς οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων οδηγεί με… μαθηματική ακρίβεια σε αρνητικές εξελίξεις.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να επεκτείνει τις επενδύσεις της στην Ευρώπη, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Wen Jiabao την Τετάρτη, ενώ προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της κρίσης χρέους.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 33,22 μονάδες (0,30%) και βρίσκεται στις 11.139,00 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 18,37 μονάδων (0,73%) φτάνοντας τις 2.550,50 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει άνοδο 4,72 μονάδων (0,40%) και βρίσκεται στις 1.177,50 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι στις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε ανοδικό έδαφος ξεπερνώντας την ανησυχία για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και συμπληρώνοντας δύο διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 44,73 μονάδες (0,40%) κλείνοντας στις 11.105,80 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 37,06 μονάδων (1,49%) και έκλεισε στις 2.532,10 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 10,60 μονάδων (0,91%) κλείνοντας στις 1.172,80 μονάδες.

Αναλυτικά στα μάκρο, αμετάβλητες παρέμειναν τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, ως ένδειξη ότι οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης. Ειδικότερα, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 389,50 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρή αύξηση 0,3%.

Στο μεταξύ, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο PPI διαμορφώθηκε στο 0%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις, υποχωρώντας από το 0,2% που καταγράφηκε τον Ιούλιο. Ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται τρόφιμα και ενέργεια, υποχώρησε στο 0,1% από 0,2%, ενώ οι προβλέψεις τον τοποθετούσαν στο 0,2%.

Στις σημαντικότερες εξελίξεις από το μέτωπο των επιχειρήσεων, νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 5 δισ. δολ. ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Dell Inc. Το νέο πρόγραμμα θα συμπληρώσει το αρχικό πρόγραμμα των 10 δισ. δολ. που εγκρίθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Σημειώνεται ότι στο αρχικό πρόγραμμα -που δεν έχει ημερομηνία λήξης- απομένουν περίπου 2,16 δισ. δολ.

Εξάλλου, η General Electric Co. σχεδιάζει να αποπληρώσει 3,3 δισ. δολ. στην Berkshire Hathaway Inc. του Warren Buffett για να αγοράσει τις προνομιούχες μετοχές που βρίσκονται στην κατοχή της εταιρείας από την επένδυση που πραγματοποίησε το 2008, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Η Berkshire έκανε την επένδυση στην General Electric το φθινόπωρο του 2008 όταν ο χρηματοοικονομικός βραχίονας της GE εγκλωβίστηκε στη δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σε ανακοίνωση της, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.gr, προς τις χρηματιστηριακές αρχές η GE ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά του μεριδίου και θα καταβάλει τα απλήρωτα μερίσματα στις 17 Οκτωβρίου. Η Berkshire εκτιμάται ότι θα κερδίσει τουλάχιστον 1,2 δισ. δολ. από την επένδυση της στην General Electric.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook