Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Τετάρτη την πιστοληπτική ικανότητα πέντε ισπανικών περιφερειών ανάμεσα στις οποίες η Καταλονία, επισημαίνοντας ότι «έχει πάρα πολύ αυξηθεί το χρέος τους, κατά τα τελευταία λίγα έτη».

Τούτη η υποβάθμιση, σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές, γίνεται την ώρα που η Ισπανία δίνει αγώνα για να εξέλθει από την οικονομική κρίση.

Ο υψηλός βαθμός αυτονόμησης 17 ισπανικών περιφερειών αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις χρηματαγορές, οι οποίες φοβούνται μήπως το χρέος τους τελικά φαλκιδεύσει την εκστρατεία της κεντρικής κυβέρνησης, ώστε το συνολικό δημόσιο έλλειμμα στο τέλος του τρέχοντος έτους να μην υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ, αυτό δε που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός να μην ξεπερνά το 4,8% του ΑΕΠ.

Τούτο αποτελεί έναν ενδιάμεσο στόχο, στην προοπτική να καταστεί εφικτό μέσα στο 2013 το δημόσιο έλλειμμα, που περιλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός, να αντιπροσωπεύει μόνον το 3% του ΑΕΠ, όπως επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα: η πιστοληπτική ικανότητα της Καταλονίας υποβαθμίστηκε στο Α-, από Α. Της Ανδαλουσίας υποβαθμίστηκε σε Α+,από ΑΑ-.Των Καναρίων υποβαθμίστηκε σε Α+,από AA-.

Της περιφέρειας της Βαλένθιας υποβαθμίστηκε σε A-,από Α. Τέλος της Μούρθιας υποβαθμίστηκε στο Α, από ΑΑ-.

Παράλληλα η προοπτική για τις τοπικές οικονομίες, από «σταθερή», μετατρέπεται σε «αρνητική».

Ο οίκος Fitch, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, προβλέπει, τέλος, ότι λόγω του εύθραυστου χαρακτήρα της οικονομικής ανάκαμψης, στην Ισπανία, «στο ορατό μέλλον τα έσοδα της αυτοδιοίκησης προβλέπονται απ την πλευρά τους να είναι ισχνά».