Ένα πρωτοποριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενίσχυσης νοητικών λειτουργιών των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ εφαρμόζεται πιλοτικά στη χώρα μας. Το SOCIABLE, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα, παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

Μέσω του SOCIABLE οι Έλληνες που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου, οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από ήπια νοητική διαταραχή, καθώς και οι υγιείς ηλικιωμένοι έχουν τη δυνατότητα να ενδυναμώσουν τις νοητικές τους λειτουργίες και παράλληλα να ενισχύσουν την κοινωνικότητά τους.

Οι χρήστες συμμετέχουν σε εξατομικευμένα προγράμματα νοητικής άσκησης, μέσω παιχνιδιών σε πρωτοποριακό ηλεκτρονικό τραπέζι υπολογιστή με οθόνη αφής, που έχει εγκατασταθεί στο ΥΓΕΙΑ -είναι ένας από τους φορείς υλοποίησης του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συμμετέχουν επίσης η εταιρεία SingularLogic S.A., η οποία και ανέπτυξε το λογισμικό των νοητικών ασκήσεων με τη βοήθεια γιατρών και ψυχολόγων από το Ιατρείο Μνήμης του ΥΓΕΙΑ και το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κηφισιάς, που συμμετέχει στην κλινική δοκιμή.

«Όπλο» κατά της άνοιας η πνευματική άσκηση

Σήμερα εκτιμάται ότι οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας στην Ευρώπη είναι 7,3 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 160.000. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 35 εκατ. και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

«Αν και δεν έχουμε ακόμα ριζική θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, τα καλά νέα είναι ότι πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι η πνευματική άσκηση βοηθά στο να προστατεύσουμε το μυαλό μας από την άνοια» τόνισε η διευθύντρια του Ιατρείου Μνήμης του ΥΓΕΙΑ και πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, κυρία Παρασκευή Σακκά, προσθέτοντας ότι «οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική συμμετοχή σε δομημένα προγράμματα γνωστικής άσκησης για μεγάλο χρονικό διάστημα βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ κι άλλων μορφών Άνοια».

Ειδικά σε ό,τι αφορά το SOCIABLE επεσήμανε ότι «επιτρέπει στους ηλικιωμένους, ατομικά ή σε ομοιογενείς ομάδες, μαζί με έναν από τους επαγγελματίες υγείας του Ιατρείου Μνήμης του ΥΓΕΙΑ να διασκεδάσουν και παράλληλα να ασκήσουν τη μνήμη, την προσοχή, την κρίση και τις υπόλοιπες γνωστικές τους λειτουργίες».

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, θα προσφέρεται δωρεάν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ από το νέο έτος θα παρέχεται ως υπηρεσία του Ιατρείου Μνήμης του ΥΓΕΙΑ. Στο SOCIABLE συμμετέχουν πιλοτικά ασθενείς από φορείς υγείας και πρόνοιας της Ιταλίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook