Πληθαίνουν τα βέλη της κριτικής στην Ευρωζώνη από τη δυτική όχθη του Ατλαντικού για τη διαχείριση της κρίσης χρέους, με τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ να λέει πως τα μέλη της «δεν συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα», καθώς δημιούργησαν μία κοινή νομισματική ένωση χωρίς να εξασφαλίσουν ότι θα ήταν λειτουργική.

«Εφόσον δεν προικοδοτηθεί με μια υπερεθνική δημοσιονομική ένωση, η ευρωζώνη δεν θα καταφέρει να επιλύσει την κρίση χρέους της» είπε την Τετάρτη ο Ζέλικ.

Η παγκόσμια οικονομία, συνέχισε, «έχει μπει σε μια νέα επικίνδυνη ζώνη, χωρίς μάλιστα μεγάλο περιθώριο ελιγμών, την ώρα που ευρωπαϊκά κράτη αντιστέκονται μπροστά σε δύσκολες αλήθειες για τις κοινές ευθύνες ενός κοινού νομίσματος».

«Δεν είναι υπεύθυνο εκ μέρους της ευρωζώνης να υπόσχεται την υπαγωγή της σε μια νομισματική ένωση, χωρίς να αποδέχεται τη δημοσιονομική ένωσή της που καθιστά τη νομισματική βιώσιμη, δηλαδή ειδικά όσον αφορά τις επιπτώσεις για τα μέλη της που δεν είναι ανταγωνιστικά και είναι υπερχρεωμένα» επισήμανε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας πάντως όπως αναφέρει το protothema.gr, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει εξίσου σκληρά λόγια και για την Ουάσινγκτον: «Δεν είναι υπεύθυνη η στάση των ΗΠΑ, όταν αμφιταλατεύονται σε θεμελιώδη ζητήματα όπως οι κρατικές δαπάνες, η αναπτυξιακή φορολογία και η πολιτική εξαγωγών.

«Τελειώνει ο χρόνος του αυτοσχεδιασμού. Αν δεν προτρέξουμε των γεγονότων, αν δεν προσαρμοστούμε στις αλλαγές, αν δεν σταθούμε υπεράνω των κοντόφθαλμων πολιτικάντικων τακτικών, αν δεν αναγνωρίζουμε ότι μαζί με την εξουσία έρχεται η ευθύνη, τότε είναι βέβαιο ότι θα μάς παρασύρουν τα επικίνδυνα ρεύματα» τόνισε ο Ζέλικ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook