Μια ισχυρή πλειοψηφία των Ισραηλινών αντιτίθεται στην ιδέα η χώρα τους να ζητήσει τη συγνώμη που απαιτεί η Τουρκία για το θάνατο εννέα τούρκων επιβατών κατά την ισραηλινή έφοδο εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα τον Μάιο του 2010, σύμφωνα με δημοσκόπηση. Η δημοσκόπηση που διεξήχθη για την εφημερίδα Χααρέτζ και δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι το 64% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της ιδέας να ζητήσει το Ισραήλ συγνώμη, μια θέση που υιοθέτησε η κυβέρνηση Νετανιάχου έναντι μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης.

Μόνο το 21% των Ισραηλινών εκτιμά ότι η χώρα τους θα έπρεπε να είχε ζητήσει συγνώμη, ενώ το 15% των ερωτηθέντων δεν εκφέρει άποψη. Η εφημερίδα Χααρέτζ, η οποία σε γενικές γραμμές είναι ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην πολιτική του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταλήγει στο συμπέρασμα σε ένα σχόλιό της για το θέμα αυτό, ότι οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό τους έναντι των απαιτήσεων του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Ερντογάν κατηγόρησε χθες Τρίτη το Ισραήλ, πρώην στρατηγικό σύμμαχο της Τουρκίας, ότι \”συνεχίζει να υιοθετεί ανεύθυνα μέτρα που υπονομεύουν τη νομιμότητά του\”. \”Η επιθετική πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης απειλεί το μέλλον του ισραηλινού λαού\”, δήλωσε. Η \’Αγκυρα που απέλασε την περασμένη εβδομάδα τον ισραηλινό πρεσβευτή, δεν προτίθεται να εξομαλύνει τις σχέσεις της όσο το Ισραήλ δεν ζητεί συγνώμη για την αιματηρή έφοδο εναντίον του στολίσκου, ανοικτά της Γάζας, επανέλαβε.
Στις 8 Σεπτεμβρίου ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας του θα συνοδεύουν στο εξής τα τουρκικά πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το ινστιτούτο \”Dialog\” σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 482 Ισραηλινών, με περιθώριο σφάλματος 4,5%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook