«Υπάρχει ακόμα ελπίδα πως η Ευρώπη θα καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματά της». Με τη φράση αυτή ενός επιφανούς αναλυτή μεγάλης αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας, το πρακτορείο Bloomberg υποδέχθηκε την είδηση της «νέας στήριξης» που προσέφεραν στην Ελλάδα οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Με την ίδια «θέρμη» υποδέχθηκαν σύμφωνα με το protothema.gr, τις εξελίξεις αυτές και οι κυριότερες αγορές, που είχαν πάντως από νωρίς «ποντάρει» σε μια θετική έκβαση της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του πρωθυπουργού, της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σαρκοζί.

Το πλέον αισιόδοξο μήνυμα που πήραν οι αγορές από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ιδίως από τους χαρακτηρισμούς και τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν αυτοί για να «πείσουν» πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει ούτε με χρεοκοπία, ούτε φυσικά με αποβολή από τη ζώνη του ευρώ, είναι το ότι οι πιεστικές συνθήκες που δημιουργούνται για όσο διάστημα παραμένει «ανοικτό» το «ελληνικό πρόβλημα», τόσο αυξάνει το πιθανό κόστος για τους υπολοίπους Ευρωπαίους.

Χαρακτηριστική η … ανάλυση εκπροσώπου της επενδυτικής RidgeWorth Capital Management στο Marketwatch, όπου δηλώνει σίγουρος πως οι Ευρωπαίοι «θα βγάλουν ξανά το καρνέ επιταγών για την Ελλάδα, καθώς τα κεφάλαια που χρειάζονται για να τη σώσουν είναι «ψίχουλα» μπροστά στο κόστος του να την αφήσουν να καταρρεύσει …». Ο ίδιος αναλυτής καταλήγει πως τελικά «η Ελλάδα δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο πιστεύει ο περισσότερος κόσμος».

Άποψη με την οποία  συντάσσονται και οι αναλυτές του  ΒΒC που γράφει πως η Ευρωζώνη έδωσε ξανά υποσχέσεις και δεσμεύσεις στην Ελλάδα και στις αγορές.

Oι Financial Times στέκονται στο μίνι-ράλι των αγορών μετά «τη νέα συνομιλία των Ευρωπαίων με τους Έλληνες», ενώ η Wall Street Journal κάνει λόγο για άμβλυνση των φόβων πάνω από την Ευρώπη και για «σωστές κινήσεις από τους Μέρκελ και Σαρκοζί»…

Την θετική αυτή εξέλιξη  χαιρέτισε και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Μιλώντας στο Reuters ο κύριος Γκουρία τόνισε πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την πολιτική βούληση να αποτρέψουν έναν εκτροχιασμό της ελληνικής κρίσης».

Νωρίτερα ο γενικός  διευθυντής οικονομικών και χρηματοπιστωτικών  υποθέσεων της Ε.Ε., Μάρκο Μπούτι είχε χαρακτηρίσει «ευσεβή ψευδαίσθηση» τα σενάρια για μία ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας» και είχε διαβεβαιώσει πως οι Ευρωπαίοι δεν σκέφτονται κάτι τέτοιο αφού καμία κρίση δεν μπορεί να απομονωθεί χειρουργικά και πάντα οι κίνδυνοι μετάδοσης είναι τεράστιοι!

Στον αντίποδα όλων αυτών το γαλλικό France24 επιμένει να προβάλλει δήλωση που έκανε νωρίτερα το απόγευμα, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πολωνός υπουργός Οικονομιών Jacek Rostowski, που μίλησε ακόμα και για κίνδυνο διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν λυθεί άμεσα η κρίση στη ζώνη του ευρώ.

Στον Πολωνό υπουργό απάντησε εμμέσως ο ομόλογός του της Ολλανδίας Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ ο οποίος επανέλαβε πως «πρόθεση της ολλανδικής κυβέρνησης να πράξει ό, τι είναι δυνατό για τη διάσωση της ευρωζώνης» και πως «καμία χώρα δεν έχει παραιτηθεί από τη διάσωση της Ελλάδας»!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook