Στα δικαστήρια θα σύρει η Τουρκία την Ελλάδα για απλήρωτους λογαριασμούς φυσικού αερίου ύψους 300 εκατ. δολαρίων (220 εκατ. ευρώ). Η ΒΟΤΑ, η τουρκική κρατική εταιρία εκμετάλλευσης των πετρελαιαγωγών, θα καταθέσει σε ελβετικό δικαστήριο μήνυση εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Zaman» η οποία επικαλείται πηγές από την διοίκηση της εταιρείας.

Αν το δικαστήριο δικαιώσει την ΒΟΤΑ, η Τουρκία θα έχει το δικαίωμα να κατασχέσει ελληνική κινητή περιουσία, όπως ελληνικά αεροπλάνα και πλοία που θα βρεθούν σε τουρκικά αεροδρόμια και λιμάνια.

Η ΒΟΤΑ σύναψε το 2007 συμφωνία με την ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και από τις αρχές του 2008 της πουλάει φυσικό αέριο που αγοράζει από το Αζερμπαϊτζάν. Ομως εδώ και 11 μήνες έχει μαζευτεί ένα χρέος 300 εκατ. δολαρίων το οποίο η Ελλάδα αδυνατεί να αποπληρώσει. Η ΒΟΤΑ προσέφυγε στο ελβετικό δικαστήριο που αναφέρεται στο συμβόλαιο μεταξύ των δύο εταιρειών ως αρμόδιο για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών και αναμένει σύντομα την απάντησή του. Πηγές από την ΒΟΤΑ δήλωσαν στη «Zaman» ότι «η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη σε μια εποχή που τα χρέη κινδυνεύουν να μην αποπληρωθούν».

Η Ελλάδα έλαβε 443 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο από την Τουρκία το 2008, 721 εκατ. το 2009 και 660 εκατ. πέρσι. Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι λόγω αύξησης στην τιμή του αερίου, αναγκάστηκε να πληρώσει 300 δολάρια το κυβικό στο Αζερμπαϊτζάν αντί των αρχικών 120 δολαρίων και ότι η Ελλάδα συμφώνησε με την σειρά της να πληρώσει υψηλότερο αντίτιμο. Ομως δεν πλήρωσε τα επιπλέον 300 εκατ. δολάρια που προέκυψαν από την αύξηση της τιμής τον τελευταίο χρόνο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «τούρκοι αξιωματούχοι εξεπλάγησαν από φήμες που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό Τύπο ότι η Τουρκία προωθεί μυστική ατζέντα για την αγορά της ΔΕΠΑ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook