Η ανησυχία για την κρίση στην ευρωζώνη και την επέκτασή της στον τραπεζικό τομέα παραμένει και εκφράζεται μέσα από έκθεση αξιωματούχων της ΕΕ πρός το Eurogroup, αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, που ζητά περισσότερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Οι αγορές, ωστόσο, παρά και τα άσχημα μαντάτα από το μέτωπο της UBS, καταγράφουν ανοδική πορεία.

Τον κίνδυνο μιας συστημικής κρίσης στην ευρωζώνη επισημαίνουν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ σε έκθεσή τους, η οποία, όπως αποκαλύπτει την Πέμπτη το Reuters, έχει εκπονηθεί εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή στο Βρότσλαβ.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν προειδοποιηθεί εμπιστευτικά για τον κίνδυνο μιας νέας πιστωτικής κρίσης, που θα περάσει από το δημόσιο χρέος στις τράπεζες, με συνέπεια, εν κατακλείδι, την αρνητική ανάπτυξη.

Τα στελέχη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής που συνέταξαν την έκθεση υποστηρίζουν πως οι πιέσεις στις αγορές κυβερνητικού χρέους έχουν ενταθεί και οι κίνδυνοι χρηματοδότησης των τραπεζών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εγκυμονώντας τον κίνδυνο η μόλυνση να εξαπλωθεί στις αγορές και τις χώρες.

Συνεπώς, η Επιτροπή επισημαίνει προς το Eurogroup ότι μια περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι επιβεβλημένη.

\”Αν η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους, δεν θα βαλτώσουν μόνο οι ίδιες, αλλά και η παγκόσμια οικονομία\” δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, σε μια «ωμή» ομιλία που έκανε στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα επικίνδυνη ζώνη, στην οποία εισήλθε η παγκόσμια οικονομία.

\”Καθυστέρησαν πάρα πολύ να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, περιορίζοντας τις επιλογές που υπάρχουν σήμερα σε λίγες και επώδυνες\” πρόσθεσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, μία εβδομάδα πριν από την κοινή ετήσια σύνοδο της Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Ο κ. Ζέλικ είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ανθίστανται στις δύσκολες αλήθειες για τις κοινές ευθύνες τους, η Ιαπωνία έχει καθυστερήσει τις αναγκαίες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι πολιτικές διαφορές στις ΗΠΑ έχουν επισκιάσει τις προσπάθειες για να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, που κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ. \”Ο χρόνος για μερεμέτια έχει περάσει\” συνέχισε, προσθέτοντας: \”Αν δεν πάμε μπροστά από τα γεγονότα, αν δεν προσαρμοστούμε στις αλλαγές, αν δεν αρθούμε πάνω από τις βραχυχρόνιες τακτικές, τότε θα οδηγηθούμε σε επικίνδυνες εξελίξεις\”.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο κ. Ζέλικ τόνισε ότι η κρίση της έχει φθάσει σε ένα σημείο, στο οποίο η πολιτική ηγεσία της πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον, αντί \”να ασχολείται με τα προβλήματα, μέρα με τη μέρα, με μπαλώματα\”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πιστεύει πως η ευρωζώνη θα επιβιώσει, αλλά πρόσθεσε: \”Για να διατηρηθεί η ευρωζώνη με όλα τα μέλη που έχει σήμερα, χρειάζεται μία πολύ ισχυρότερη δημοσιονομική ένωση από τη σημερινή και κάποιος θα πρέπει να πληρώσει γι\’ αυτή\”.

Εν τω μεταξύ, ζημιές ύψους δύο δισ. ευρώ θα προκαλέσουν στην UBS οι μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές ενός trader, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook