Αυξήσεις της τάξης του 50% έρχονται στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του Επικουρικού Κεφαλαίου που παρουσιάζει έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ.

Και αυτό, επειδή πρέπει να καλύψει υποχρεώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες που έκλεισαν, αλλά και να πληρώσει υψηλές αποζημιώσεις για θανατηφόρα τροχαία.

Την ίδια ώρα παραδικαστικά κυκλώματα επωφελούνται από την ελαστικότητα του νόμου και επιδικάζουν υψηλά ποσά αποζημιώσεων για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη (για τροχαία) ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία όμως καρπώνονται δικηγόροι και δεν φθάνουν στις οικογένειες των θυμάτων.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Γιώργος Κώτσαλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης και κάλεσε την πολιτεία να επαναφέρει σε διαβούλευση το άρθρο 48 (περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος).

Ο ίδιος θεωρεί ότι το πλαφόν των 100.000 ευρώ στις αποζημιώσεις είναι κίνηση εξορθολογισμού, ενώ θα πρέπει να καταργηθούν οι αποζημιώσεις για ηθική βλάβη.

Ο πρόεδρος του Επικουρικού κεφαλαίου Δ. Ζορμπάς, ανέφερε ότι το έλλειμμα του επικουρικού κεφαλαίου υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ, οφείλεται στις ασφαλιστικές εταιρείες που έκλεισαν και είναι πλέον μη διαχειρίσμο και προειδοποίησε ότι η διοίκηση θα παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 700 εκατ. ευρώ τα 355 εκατ. ευρώ είναι διεκδικήσεις για αποζημιώσεις 1.565 ασφαλισμένων, που είναι πάνω από 100.000 ευρώ η κάθε μία, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά αποζημιώσεις 123.982 ασφαλισμένων. Η επιβολή πλαφόν 100.000 ευρώ για σωματικές βλάβες εξορθολογίζει συνεπώς σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.

Ας σημειωθεί ότι το πλαφόν έχει υιοθετηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν καθιερώσει και κριτήρια αντικειμενικού προσδιορισμού των αποζημιώσεων.

Ωστόσο στην Ελλάδα εναπόκειται στον δικαστή να ορίσει το ύψος της αποζημίωσης που θα επιδικαστεί στην οικογένεια του θύματος για λόγους ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορμπάς, υποθέσεις τροχαίων που πρέπει να εκδικαστούν στα γερμανικά δικαστήρια, δικάζονται στην Ελλάδα, αφού οι αποζημιώσεις για θάνατο που επιδικάζουν τα ελληνικά δικαστήρια φτάνουν και τις 500.000 ευρώ όταν τα γερμανικά επιδικάζουν μόλις 3.000 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο capital.grο διάστημα 2005-2009, οι αποζημιώσεις για λόγους ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης έχουν αυξηθεί κατά 400%. Και σύμφωνα με τον κ. Ζορμπά υπάρχουν καταγγελίες στους δικηγορικούς Συλλόγους Αθήνας, Σάμου και Πιερίας, για δράση παραδικαστικού κυκλώματος που λυμαίνεται τα ποσά αποζημιώσεων που επιδικάζονται στους δικαιούχους.

Όπως είπε, υπάρχει καταγγελία ότι στη Σάμο το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση σε θύμα 250.000 ευρώ, όμως οι 230.000 κατέληξαν στον δικηγόρο και τα 20.000 ευρώ στην οικογένεια του θύματος…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook