Να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ώστε να καταστεί δυνατή η πολεοδόμηση του ακινήτου ιδιοκτησίας του Συλλόγου Πολυτέκνων Χανίων, ζητεί ο Ευτύχης Δαμιανάκης με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή. Το συγκεκριμένο οικόπεδο, έκτασης 420 στρεμμάτων, βρίσκεται στην 4η Ζώνη Περιοχών Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ) του νομού Χανίων, στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο κ. Δαμιανάκης επισημαίνει ότι «είναι αυταπόδεικτη η προτεραιότητα με την οποία θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί το ζήτημα, καθώς συνδέεται άμεσα με τη στέγαση πολύτεκνων οικογενειών, που δεν διαθέτουν κατοικία». Και προσθέτει ότι «οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στο οικογενειακό εισόδημα των πολύτεκνων οικογενειών καθιστούν τη συνδρομή της Πολιτείας, με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη περισσότερο αναγκαία, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπονται και οι ωφέλειες που θα προκύψουν από την πολεοδόμηση του εν λόγω ακινήτου για την τοπική οικονομία». Η επίκαιρη ερώτηση, με αποδέκτη τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Δαμιανάκης, «από τις 8/10/2010 ο Σύλλογος Πολυτέκνων έχει υποβάλει πλήρη φάκελο στην αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να του χορηγηθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 24, παράγραφος 6 του Ν. 2508/1997 βεβαίωση και να καταστεί δυνατή η πολεοδόμηση ακινήτου ιδιοκτησίας του, έκτασης 420 στρεμμάτων, που βρίσκεται εντός της 4ης Ζώνης ΠΕΡΠΟ Νομού Χανίων. Ωστόσο, όπως με ενημέρωσαν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, ο έλεγχος πληρότητας του φακέλου καθυστερεί αδικαιολόγητα, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ το μέσο χρόνο αντιμετώπισης αντίστοιχων αιτημάτων, παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις του Συλλόγου και των νομικών παραστατών του προς το ΥΠΕΚΑ και παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις για άμεση διευθέτηση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χανιώτη βουλευτή, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος εδώ και 11 μήνες παρότι για την έκδοση ανάλογων αποφάσεων συνήθως απαιτούνται περίπου 3 μήνες. Επίσης, ο Σύλλογος δεν έχει λάβει καμία απάντηση από το ΥΠΕΚΑ σε δύο σχετικές επιστολές του (με ημερομηνίες 17/5 και 27/7/2011).