Στόχος της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ήταν να ηρεμήσουν λίγο οι αγορές, σχολιάζει το BBC, ωστόσο όπως εκτιμά ο Γκάρντιαν, παρά τις προσπάθειες των τριών ηγετών η αίσθηση είναι ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Οι Τάιμς κάνουν λόγο για την ύστατη απόπειρα διάσωσης της ευρωζώνης.

Η Τέλεγκραφ αναφέρει ότι Γαλλία και Γερμανία «υποχρεώθηκαν» χθες να επιμείνουν ότι η Ελλάδα δε θα βγει από την ευρωζώνη υπό τη σκιά των προειδοποιητικών δηλώσεων του Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων περί απειλής για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Παρόλα αυτά λέει η εφημερίδα, η κα. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί περιορίστηκαν στο να καλέσουν για μία ακόμα φορά την Ελλάδα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, χωρίς όμως να ανακοινώσουν οποιοδήποτε άλλο μέτρο στήριξης της ευρωζώνης.

Ο Εκόνομιστ σχολιάζει ότι δεν είναι απίθανο οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν με τέτοιες κινήσεις να κερδίσουν λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά αναρωτιέται τι θα γίνει μετά, την ώρα που η παραμικρή κακή είδηση μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Παράλληλα με όλα αυτά, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ είναι εξοργισμένη με τους συμπατριώτες της πολιτικούς που παρεκκλίνουν από την επίσημη θέση της κυβέρνησής της, ενώ αρθρογράφος της Τέλεγκραφ σημειώνει ότι η αναποφασιστικότητα του Βερολίνου απειλεί την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο την ευρωζώνη.

Γράφοντας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς κατηγορεί τους «θερμοκέφαλους» και «μύωπες» πολιτικούς στη Γερμανία που έχουν φτάσει πολύ κοντά στο να καταστρέψουν το ευρώ.

Όπως λέει, αγνοούν το μέγεθος των αλλαγών που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και την ύφεση που οδηγεί σε αποκλίσεις από τους στόχους και ζητούν περισσότερη λιτότητα με τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης.

Αυτό που θα έπρεπε να γίνει κατά την άποψή του είναι να δοθούν κεφάλαια στην Ελλάδα με τη στήριξη της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή των ομολόγων και η ενίσχυση του EFSF και η Γερμανία να πιέσει για την υλοποίηση αυτών των συμφωνιών αλλά και για πιο ρεαλιστικούς στόχους για την Ελλάδα.

Ο Ιντιπέντεντ, τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο skai.gr, εκτιμά ότι η γερμανική στάση απέναντι στην ευρωζώνη έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο πιθανό το ενδεχόμενο να αφεθεί η Ελλάδα να πτωχεύσει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook