Οι δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης μπήκαν  από τη δυτική και τη νότια πλευρά στη Σύρτη, την γενέτειρα του Καντάφι και την τελευταία μεγάλη νησίδα αντίστασης των δυνάμεων του, επιβεβαίωσε την Πέμπτη η μεταβατική κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι η εισβολή στην πόλη έγινε αιφνιδιαστικά και ότι έχουν συναντήσει περιορισμένη αντίσταση από κανταφικούς που απαντούν με ρουκέτες.

Οι κανταφικοί κατείχαν την Σύρτη και την μικρότερη πόλη Μπάνι Ουαλίντ για εβδομάδες. Και οι δύο πόλεις έγιναν θέατρο σφοδρών συγκρούσεων.

Νωρίτερα, αυτοκινητοπομπή εκατοντάδων μαχητών και μαχητών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης δέχθηκαν πυρά την ώρα που προσπαθούσαν να προελάσουν προς τη Σύρτη, αναφέρει το AFP.

Οι μάχες ξεκίνησαν όταν η βαριά οπλισμένη αυτοκινητοπομπή πλησίασε σε κατοικημένες περιοχές αφού εισέβαλε στην πόλη Ουάντι Μπέι, που βρίσκεται στο μέσο της ερήμου, 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σύρτης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στη Βεγγάζη Σαρκοζί και Κάμερον

Στο μεταξύ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μίλησαν στην πλατεία Ταχρίρ στη Βεγγάζη όπου τους υποδέχθηκε πλήθος εκατοντάδων Λίβυων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP.

«Λαέ της Λιβύης έχεις δείξει το θάρρος σου, σήμερα πρέπει να δείξεις ξανά θάρρος, θάρρος για συγχώρεση», είπε ο Σαρκοζί μιλώντας προς το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία. «Εμείς πιστεύουμε σε μια Λιβύη ενωμένη, όχι σε μια Λιβύη διαιρεμένη», προσέθεσε.

«Είναι εξαίσιο να βρισκόμαστε σε μία ελεύθερη Λιβύη», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός προς το πλήθος των εκατοντάδων Λίβυων που κυμάτιζαν γαλλικές και βρετανικές σημαίες.

Ο Κάμερον και ο Σαρκοζί είναι οι δύο πρώτοι δυτικοί ηγέτες που μεταβαίνουν στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook