Το «εξαπλό πακέτο» για την οικονομική διακυβέρνηση και το αυστηρότερο πλαίσιο για δημοσιονομική «απειθαρχία», στο οποίο κατέληξαν η πολωνική προεδρία της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα τεθεί στο τραπέζι της συνάντησης του άτυπου Ecofin/ Eurogroup την Παρασκευή και το Σάββατο στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών θα παραστεί και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, που αναμένεται να ζητήσει ενίσχυση των διαθέσιμων κεφαλαίων του EFSF.

Η παρουσία του Γκάιτνερ έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα χρονική στιγμή, καθώς η Ουάσινγκτον έχει εντείνει -εν όψει της αναταραχής στις αγορές- τις εκκλήσεις της στην Ευρωζώνη για καλύτερο συντονισμό για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Οι συναντήσεις δεν αναμένεται πάντως να δώσουν διέξοδο στο ζήτημα των ελληνικών εγγυήσεων: Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ούρπιλαϊνεν ανέφερε στη φινλανδική τηλεόραση την εκτίμησή της πως το ζήτημα δεν θα επιλυθεί στο Ecofin της Παρασκευής, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα εξετάσουν το «εξαπλό πακέτο» οικονομικής διακυβέρνησης, με έξι νομοθετικά κείμενα που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οικονομικές κυρώσεις με τη μορφή κατάθεσης χρημάτων σε μπλοκαρισμένους λογαριασμούς εκ μέρους των δημοσιονομικά «απείθαρχων» και πιο αυτόματες διαδικασίες κυρώσεων.

Από την αρχή του χρόνου αποτελούσε αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο κοινοβούλιο, το οποίο επέμενε αρχικά να υπάρχει ένας μηχανισμός αυτόματων κυρώσεων σε βάρος των χωρών που δεν τηρούν τη δημοσιονομική πειθαρχία, και στις κυβερνήσεις, οι οποίες επέμεναν ότι πρέπει να έχουν λόγο.

Στο Ecofin όπως αναφέρει το in.gr, θα φτάσει η συμβιβαστική μέση λύση, στην οποία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η πολωνική προεδρία. Σε αυτήν, δίνεται πρωταρχικός ρόλος στην Κομισιόν με λιγότερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών, διευρυμένη εποπτεία των ευρωπαϊκών οργάνων επί των μακροοικονομικών ανισορροπιών στην Ευρωζώνη (για πλεονασματικές και ελλειμματικές χώρες).

Οι προτάσεις που θα φτάσουν στους Ευρωπαίους υπουργούς περιέχουν και κωδικοποίηση του πλαισίου για το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», κατά το οποίο οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα μπαίνουν, πριν την κατάρτισή τους, στο «μικροσκόπιο» των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook