Η Ελλάδα έφτασε μία… ανάσα από την πρόκριση στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας αλλά πληρώνοντας την έλλειψη εμπειρίας της τελικά ηττήθηκε με 64-56 από την Γαλλία.

Ακόμα και έτσι, η ομάδα του Ηλία Ζούρου παραμένει ζωντανή στην διεκδίκηση του βασικού της στόχου που ήταν εξ’ αρχής μία θέση στην πρώτη εξάδα η οποία δίνει εισιτήριο για το προολυμπιακό τουρνουά.

Επόμενος αντίπαλος για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (Παρασκευή, 15:00), η Σερβία.

Για 35 λεπτά η Ελλάδα… άγγιζε την υπέρβαση. Με εξαιρετική άμυνα, ώριμες επιλογές στην επίθεση και πάθος ελληνικού DNA, κράτησε την Γαλλία των NBAers πίσω στο σκορ και είχε βάλει υποψηφιότητα για είσοδο στην ζώνη των μεταλλίων. Κάπου εκεί όμως, αρχικά ο Τραορέ, μετά ο Πιετρούς και στο τέλος ο Πάρκερ και ο Μπατούμ πήραν τους Γάλλους στις πλάτες τους, έδωσαν λύσεις όταν η μπάλα «έκαιγε» και οι Έλληνες έβγαλαν ένα στοιχείο που μέχρι τα μέσα της τέταρτης περιόδου δεν είχαμε δει… την απειρία της.

Εξαιρετική εμφάνιση από τον Μπουρούση (17 π, 11 ριμπ) που «έσβησε» τον… πολύ Νοά, αλλά επιθετικά δεν είχε την συμπαράσταση που θα ήθελε προκειμένου να ολοκληρώσει τον… άθλο.

Το ματς:

Η Γαλλία από το πρώτο λεπτό εφάρμοσε άμυνα ζώνης και η Ελλάδα με τον Φώτση την «τιμώρησε» με τρίποντο. Καϊμακόγλου και Καλάθης έκαναν το 7-0 για να ολοκληρώσουν ένα εξαιρετικό ξεκίνημα. Οι Γάλλοι «διάβαζαν» σωστά τις φάσεις και βρίσκοντας τον παίκτη παραπάνω έκαναν γρήγορα το 7-4 την ώρα που και η άμυνά τους άλλαξε σε man to man. Ο Καλάθης και οι υπόλοιποι περιφερειακοί, όταν χρειαζόταν, έκλειναν πολύ καλά τον Πάρκερ και έτσι η επίθεση των Γάλλων είχε «μπλοκάρει». Δύο συνεχόμενα εύστοχα μακρινά σουτ, από Φώτση και Καλάθη, έκαναν το σκορ 15-4 για την ελληνική ομάδα που υπερείχε κατά κράτος. Η άμυνα ζώνης της Ελλάδας δεν είχε αποτέλεσμα καθώς ο Ντε Κολό βρήκε δύο φορές τον στόχο από τα 6.75 και μείωσε στο 15-12.

Το… λάθος φάουλ του Ξανθόπουλου έδωσε την ευκαιρία στον Πάρκερ να πάει στην γραμμή των βολών και να κάνει το 17-14.
Στο ξεκίνημα της περιόδου ο Ηλίας Ζούρος έδωσε εντολή στον Μπράμος να πάει στο μαρκάρισμα του Πάρκερ. Δύο σερί ελεύθερα σουτ των Γάλλων που προήλθαν από σπλιτ –άουτ του σούπερ σταρ του Σαν Αντόνιο, έκαναν το 21-21. Μετά από 13 λεπτά αγώνα η Ελλάδα είχε σοβαρά προβλήματα καθώς οι Γάλλοι άρχισαν να παίρνουν τα επιθετικά ριμπάουντ και είχαν δεύτερες ευκαιρίες επιθετικά. Η παρουσία του Μπουρούση ήταν πολύ σημαντική. Αμυντικά είχε «σβήσει» τον Νοά ενώ επιθετικά με δικό του καλάθι απέναντι στον Γάλλο σέντερ έκανε το 25-21. Ο Ντε Κολό όμως φτάνοντας τους 12 πόντους συνέχισε να «τιμωρεί» την κακή περιφερειακή ελληνική άμυνα με μακρινά σουτ και να κρατά τους Γάλλους σε απόσταση αναπνοής στο σκορ. Ένα κάρφωμα του Μπουρούση διαμόρφωσε το 31-27 που ήταν σκορ ημιχρόνου υπέρ της Ελλάδας.

Η περίοδος άρχισε όπως τελείωσε η προηγούμενη. Με κάρφωμα του Μπουρούση για το 33-27. Το ώριμο επιθετικά παιχνίδι των διεθνών και η καλή κυκλοφορία της μπάλας μέχρι να βρεθεί σουτ με καλές προϋποθέσεις έδινε λύσεις με τον Καϊμακόγλου, που είχε σωματικά πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του, έπαιρνε φάσεις στο «3». Το κακό παιχνίδι των Γάλλων στο χαμηλό ποστ, έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να φτάσει στο +6 (39-33). Ο Πιετρούς πέρασε στο ματς και ο Ηλίας Ζούρος έριξε στο παρκέ τον Βασιλειάδη αντι του Καϊμακόγλου στην θέση «3». Παρά την ισοφάριση από κλέψιμο και αιφνιδιασμό του Πάρκερ, ο Καλάθης με τρίποντο έκανε το 43-40 και το τέλος της περιόδου βρήκε την Ελλάδα μπροστά στο σκορ.

Ο Μπατούμ έφερε το ματς στα ίσια με δικό του τρίποντο (45-45) και όλα άρχισαν από την αρχή. Εκεί ανέλαβε δράση ο Τόνι Πάρκερ. Ο σταρ των Σπερς με δικό του 4-0 έβαλε την Γαλλία σε θέση οδηγού για πρώτη φορά στο ματς, 8΄πριν το φινάλε της αναμέτρησης. Ο Κουφός αρχικά και ο Ζήσης στην πορεία κράτησαν την Ελλάδα στο ματς παρά το τρίποντο του Μπατούμ σε κρίσιμο σημείο. Το σόου του Πάρκερ είχε ήδη αρχίσει… Με ένα ακόμα προσωπικό 4-0 έκανε το σκορ 56-50 4΄πριν το φινάλε του αγώνα. Όταν η Ελλάδα πλησίασε στους δύο πόντους, ο Μπατούμ με τέσσερις δικούς του πόντους και ένα κόψιμο στο καλάθι, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Γάλλων οριστικά. Το 64-56 έστειλε την Γαλλία στα ημιτελικά αλλά κράτησε την Ελλάδα εντός στόχων που ήταν από την αρχή μία θέση στην εξάδα.

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 27-31, 40-43, 64-56

Γαλλία (Κολέ): Νόα 5 (8 ριμπάουντ), Μπατούμ 15 (3), Τσικαμπού, Αλμπισί, Πάρκερ 18, Πιετρούς 2, Ντε Κολό 16 (2), Ντιαό, Τραορέ 6, Ζελεμπάλ, Σεραφέν, Καουντί 2

Ελλάδα (Ηλίας Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 17 (11 ριμπάουντ), Ζήσης 6, Βασιλειάδης, Καλάθης 7 (1), Φώτσης 9 (2), Παπανικολάου 4, Μαυροειδής, Μπράμος 3, Κουφός 5, Καϊμακόγλου 6

Πηγή: www.sport-fm.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook