Υποδοχή ηρώων επιφύλαξαν οι Λίβυοι στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον που έφθασαν χθες στη Τρίπολη – οι πρώτοι ηγέτες που προσγειώθηκαν στη λιβυκή πρωτεύουσα μετά την ανατροπή του Καντάφι.

Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να βοηθήσουν τη νέα ηγεσία της Λιβύης, στην εγκαθίδρυση της οποίας βοήθησαν τα γαλλικά και τα βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζοντας στόχους του καθεστώτος Καντάφι επί εβδομάδες, ελπίζοντας ότι τώρα οι χώρες τους θα εξασφαλίσουν αρκετές εμπορικές συμφωνίες με την πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Βόρειας Αφρικής. Η επίσκεψή τους, σύμφωνα με Τα Νέα, δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, γεγονός που οδήγησε τουρκικές εφημερίδες στο να υποστηρίξουν ότι έφθασαν στην Τρίπολη εσπευσμένα προκειμένου να προλάβουν την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται εκεί σήμερα.

Στον Σαρκοζί και τον Κάμερον επιφυλάχθηκε μεγαλειώδης υποδοχή και στην Πλατεία της Ελευθερίας στη Βεγγάζη λίγο αργότερα, ενώ εκατοντάδες συγκεντρωμένοι κρατούσαν σημαίες των χωρών τους και φώναζαν συνθήματα όπως «Ενα, δύο, τρία: μερσί Σαρκοζί». Οι εικόνες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά στη Γαλλία μπορεί να βοηθήσουν, σύμφωνα με αναλυτές, τον γάλλο πρόεδρο που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του τον ερχόμενο χρόνο. Λίγο αργότερα στην Τρίπολη, η οποία κατελήφθη από τους αντάρτες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, Σαρκοζί και Κάμερον δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια για τον εντοπισμό του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος ακόμα διαφεύγει, αλλά και να παραδώσουν στο Συμβούλιο τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και τους παγωμένους λογαριασμούς του προηγούμενου καθεστώτος.

«Η Γαλλία, η Βρετανία και η Ευρώπη θα στέκονται πάντα στο πλευρό του λιβυκού λαού», δήλωσε ο Σαρκοζί στον οποίο οι περισσότεροι Λίβυοι αναγνωρίζουν ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο πιέζοντας τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για την αεροπορική καμπάνια εναντίον στόχων του καθεστώτος Καντάφι. «Η πόλη σας», είπε μιλώντας στη Βεγγάζη ο Κάμερον, «αποτέλεσε έμπνευση για τον κόσμο, καθώς ανατρέψατε έναν δικτάτορα και επιλέξατε την ελευθερία. Ο Καντάφι είπε ότι θα σας κυνηγούσε σαν αρουραίους, αλλά εσείς επιδείξατε κουράγιο λιονταριών». Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχόμενος περαιτέρω βοήθεια τόνισε: «Ομως δεν έχουν τελειώσει. Υπάρχουν ακόμα μέρη της Λιβύης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Καντάφι, ο οποίος διαφεύγει. Πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσουμε ότι η δουλειά μας θα ολοκληρωθεί».

\"http://images.ctv.ca/archives/CTVNews/img2/20110915/800_sarkozy_cameron_libya3_ap_110915.jpg\"

Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μαχμούντ Τζιμπρίλ, που εκτελεί χρέη πρωθυπουργού καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες στην Τρίπολη τους ευχαρίστησε για την «ιστορική στάση» τους στο πλευρό των εξεγερμένων. Αν και ο Σαρκοζί μετ\’ επιτάσεως διέψευσε τα όσα ακούγονται σε πολλές αραβικές χώρες για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι σχετικά με τα πλούτη της Λιβύης», ο νέος ηγέτης της Λιβύης Αμπντέλ Τζαλίλ τόνισε πως οι σημαντικότεροι σύμμαχοι των εξεγερμένων θα έχουν προνομιακή μεταχείριση ως ανταπόδοση για τη βοήθεια που προσέφεραν ώστε να τερμαστεί η εξουσία του Καντάφι που διήρκεσε 42 χρόνια. «Ως πιστοί μουσουλμάνοι θα εκτιμήσουμε τις προσπάθειές τους και θα τους δοθεί προτεραιότητα μέσα σε ένα πλαίσιο διαφάνειας», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παρ\’ όλα αυτά η Λιβύη παραμένει διχασμένη. Πολλά στελέχη της νέας πολιτικής ηγεσίας προέρχονται από τα ανατολικά της χώρας και τη Βεγγάζη, ενώ οι περισσότεροι αντάρτες που κέρδισαν την μάχη της Τρίπολης προέρχονται κυρίως από τα δυτικά της χώρας. Ο Σαρκοζί πάντως φαίνεται να ξεσήκωσε τα πλήθη όταν τόνισε μιλώντας στη Βεγγάζη για την ανάγκη να υπάρξει μια «ενωμένη Λιβύη» και να επιδειχθεί «ένα νέο κουράγιο, αυτό που θα προωθήσει τη συγχώρεση», ζητώντας να μη γίνει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή αντίποινα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook