Χάρη στον κορμό-«χαμαιλέοντα» που του επιτρέπει να μεταλλάσσεται εύκολα και γρήγορα και τις τρεις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες του, το λιλιπούτειο Evolta της Panasonic  είναι έτοιμο για την σκληρή αθλητική πρόκληση του τριάθλου της Χαβάης.

Όπως αναφέρει το Βήμα, στις 24 Οκτωβρίου, που θα ξεκινήσει η κούρσα, το χαριτωμένο ρομποτάκι θα κολυμπήσει, θα τρέξει και θα κάνει πετάλι ακούραστα για συνολικά επτά ημέρες και νύχτες.

Σκληρή δοκιμασία σε μικροσκοπική κλίμακα

«Πρόκειται για μια δοκιμασία που είναι ήδη πολύ σκληρή για έναν αθλητή, αλλά πιστεύω ότι αξίζει» αναφέρει ο Τομοτάκα Τακαχάσι, δημιουργός του Evolta. «Το ρομπότ αναμένεται να συναντήσει αρκετές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρει να τις ξεπεράσει και να τερματίσει επιτυχώς».

Το Evolta θα κληθεί να καλύψει συνολική απόσταση 230 χλμ. μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας ή αλλιώς 168 ωρών – δηλαδή μέσα στον δεκαπλάσιο χρόνο που θα χρειαστεί ένας αθλητής.

«Το ύψος του μικρού ρομπότ αγγίζει μόλις το 1/10 ενός ενήλικα, οπότε υπολογίσαμε ότι για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί περίπου 10 φορές περισσότερο χρόνο» εξηγεί ο Ταχακάσι. «Επιπλέον, έπρεπε να σκεφτώ τρόπους ώστε να το κάνω περισσότερο αδιάβροχο και να το προστατεύσω όσο το δυνατό περισσότερο από τη λάσπη» προσθέτει.

Ρομπότ με… τριπλή προσωπικότητα

Σύμφωνα με τον επινοητή του, το Evolta μπορεί να φέρει εις πέρας τρεις ρόλους: εκείνον του αθλητή στίβου, εκείνον του κολυμβητή και τέλος εκείνον του ποδηλάτη. 

\"\"

Στην πρώτη περίπτωση, το ρομποτάκι τρέχει μέσα σε έναν τροχό που μοιάζει με τροχό ποντικιών. Στην περίπτωση της κολύμβησης υποβοηθείται από ένα «πτερύγιο» στο πίσω μέρος που του χαρίζει ώθηση μέσα στο νερό, ενώ σε εκείνη της ποδηλασίας το μικροσκοπικό ανθρωποειδές συνοδεύεται από ένα ποδηλατάκι που παραπέμπει σε τρίκυκλο.

Η αστείρευτη ενέργειά του αντλείται από τις μπαταρίες που κουβαλάει στην πλάτη του, με δυνατότητα επαναφόρτισης τους έως και 1.800 φορές.

Και για τους αμφισβητίες των ικανοτήτων του, το Evolta έχει ήδη περπατήσει μια απόσταση 500 χλμ. μεταξύ Τόκυο και Κιότο, στην Ιαπωνία και έχει οδηγήσει για περίπου 24 ώρες στη φημισμένη γαλλική πίστα Le Mans, στην ομώνυμη πόλη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook