Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και τα οποία διασφαλίζουν ότι το έλλειμμα θα κλείσει φέτος στα 17,1 δισ. ευρώ παρουσιάζει αυτή την ώρα στο κρίσιμο Eurogroup, που συνεδριάζει στην Πολωνία -με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τ.Γκάιτνερ-, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών άσκησε πιέσεις να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του  EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα. Δεν έκανε όμως καμία αναφορά στο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα TALF που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2008.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, o κ. Βενιζέλος όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το in.gr, τόνισε πως πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Είπε επίσης ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Πρόθεση της Ελλάδας είναι να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το τρέχον έτος και το επόμενο έτος, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλίσεις και να εφαρμοστεί το PSI», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπογράμμισε πως πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να επανέλθει τη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση τις ισχύουσες συνθήκες. Αλλαγές της Συνθήκης θα πάρει χρόνο», τόνισε.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ αναφερόμενη στην Ελλάδα κατά την προσέλευσή της στο Eurogroup εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η χώρα θα πάρει την επόμενη δόση. «Είμαι σίγουρη ότι η επόμενη δόση μπορεί να καταβληθεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο», τόνισε. «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικό τρόπο τον δικό μας δρόμο, αλλά αν οδηγούμαστε σε μία κατάσταση που φαίνεται ότι είναι υψηλότερου κόστους από μία εναλλακτική λύση, θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε η κ. Φέκτερ, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας. «Αυτό το θέμα δεν είναι ακόμη επίκαιρο», τόνισε.

Η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν τόνισε πως στο Eurogroup θα εξετασθεί το θέμα των εγγυήσεων, ωστόσο εκτίμησε πως δύσκολα θα ληφθούν σήμερα οι τελικές αποφάσεις. «Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση, είμαι αισιόδοξη ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που ο καθένας μπορεί να δεχθεί», είπε, αλλά προσέθεσε πως «δυστυχώς, δεν νομίζω ότι θα βρούμε μία λύση μέχρι το βράδυ».

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στο Eurogroup και συγκεκριμένα το εάν (ο κ. Γκάιτνερ) πρέπει να ακούσει ή να μιλήσει δήλωσε:

«Η καλύτερη λύση είναι να ακούει». «Θα εξετάσουμε αν μπορούμε να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και εάν, από ελληνικής πλευράς υπάρχει μια πραγματική εφαρμογή των όσων έχουν αποφασιστεί. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα δημοσιονομικά εργαλεία στην ΕΕ και να κινηθούμε προς νέα μέσα. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε την ενίσχυση του EFSF. Χωρίς αμφιβολία θα συζητήσουμε για τα ευρωομόλογα τα οποία θα έπρεπε να συμβούν στο μέλλον. Το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο σήμερα, αλλά θα αποτελέσει μέρος της λύσης στο μέλλον», τόνισε.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο εξέφρασε την ελπίδα το Eurogroup να λάβει αποφάσεις επιτάχυνσης της εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και να ενισχύσει τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων.

«Κάνουμε τις απαραίτητες προσπάθειες για την καταπολέμηση της αβεβαιότητα στις αγορές», τόνισε προσερχόμενη στο Συμβούλιο.

Να σταματήσουν την κρίση χρέους, λαμβάνοντας αποφασιστική δράση, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Από την Πολωνία, όπου συνεδριάζει το Ecofin και το Eurogroup ο κ. Τρισέ επεσήμανε πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να δείξουν την ίδια ενότητα, όπως έκαναν οι κεντρικές τράπεζες, που αποφάσισαν την παροχή ρευστότητας σε δολάρια.

Εν τω μεταξύ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν επισήμανε πως τα κράτη της Ευρωζώνης κρατούν στάσιμη την οικονομία της ζώνης του ευρώ, καθυστερώντας τις εγκρίσεις των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα εθνικά τους Κοινοβούλια. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου θα έχει εγκριθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συνοδεύεται από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ.Ζανιά, αναμένεται να ζητήσει δεσμεύσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης του ενισχυμένου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook