Μελέτη για την χωροθέτηση δεξαμενών καυσίμων σε ολόκληρη την Κρήτη, εκπόνησε το Πολυτεχνείο Κρήτης, σύμφωνα με προγραμματική σύμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και του Πολυτεχνείου.

Όπως αναφέρεται σε απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος προς την βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ κα Ευαγγελία Κουρουπάκη και σύμφωνα με ενημέρωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς το υπουργείο, στόχος της μελέτης είναι ο εντοπισμός των κατάλληλων χώρων δεξαμενισμού υγρών καυσίμων για όλη την Κρήτη.

Δηλαδή, ουσιαστικά, μπαίνει στο αρχείο η αντίστοιχη μελέτη που είχε εκπονηθεί βάση προγραμματικής σύμβασης της πρώην Νομαρχίας Χανίων με το Πολυτεχνείο και η οποία αφορούσε μόνο στο νομό Χανίων και εκπονήθηκε νέα μελέτη για ολόκληρη την Κρήτη.

Η ομάδα εργασίας του Πολυτεχνείου που εκπόνησε την μελέτη, έπειτα από την παρουσίαση μιας πρώτης έκθεσης στην Επιτροπή Παρακολούθησης, στην Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης και στον Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κ.Νίκο Καλογερή,  βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης της τελικής έκθεσης λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια και τις παρατηρήσεις όλων των συμμετεχόντων και έχοντας ως τελικό στόχο μία πρόταση για όλη την Κρήτη με τον αριθμό και τη θέση των βέλτιστων χώρων εγκατάστασης των δεξαμενών.

Η μελέτη είναι σύμφωνη με τις προτεραιότητες και τους περιορισμούς του Γενικού και του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης καθώς και του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής, η συγκεκριμένη μελέτη αφορά όχι μόνο την χωροθέτηση δεξαμενών καυσίμων αλλά και οχλουσών δραστηριοτήτων και θα αποτελεί έναν οδηγό για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, εν όψει και της αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου στην Κρήτη.

Επιτακτική ανάγκη 

Να σημειωθεί πως η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού έχει κριθεί επιβεβλημένη απο όλους τους συναρμόδιους φορείς και ήδη οι σχετικές διαδικασίες έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ. Μάλιστα ενδέχεται το νέο σχέδιο, εφόσον υλοποιηθεί σύντομα, να φέρει και τα πάνω κάτω στις μέχρι τώρα εγκρίσεις για την χωροθέτηση καυσίμων στην Σούδα.

Δεν υπάρχει θέμα στην Κίσαμο


Στο μεταξύ, στην ίδια απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος προς την κα Κουρουπάκη τονίζεται πως δεν έχει τεθεί επί του παρόντος κανένα θέμα χωροθέτησης δεξαμενών υγρών καυσίμων στον κόλπο Κισάμου.

Η βουλευτής Χανίων είχε μεταβιβάσει με αναφορά της προς τα Υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων & Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τις ανησυχίες του Δήμου Κισάμου στο ενδεχόμενο χωροθέτησης καυσίμων στον κόλπο Κισάμου.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργείου δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα ενώ τονίζεται ότι στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τη Βιομηχανία σημειώνεται ξεκάθαρα ότι προτεραιότητα για το Νομό Χανίων αποτελεί ο ποιοτικός τουρισμός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook