Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε τα μέλη του Δικτύου WWF Ελλάς στη Σητεία, καθώς είδαν τον άλλοτε κατεστραμμένο υγρότοπο στη λίμνη Μαριδάτη της βορειοανατολικής Κρήτης να αναγεννιέται.

Η υποβάθμιση που είχε υποστεί η συγκεκριμένη περιοχή είχε ως αποτέλεσμα η λίμνη να έχει καταταχθεί, στο πλαίσιο της καταγραφής των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας, στους κατεστραμμένους υγρότοπους του νησιού. Η περιοχή αν και ανήκει σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας, είχε επιχωματωθεί πλήρως το 2007.

Ενέργειες όμως του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δήμου Ιτάνου, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπου Υγροτόπων είχαν ως αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στον (τότε) Δήμο Ιτάνου και τη Νομαρχία Λασιθίου για αποκατάσταση του υγρότοπου. Δυστυχώς, παρά τις πιέσεις, οι ενέργειες αποκατάστασης περιελάμβαναν τα ελάχιστα δυνατά, το σκάψιμο δηλαδή μιας «λακούβας».

Φέτος τον Αύγουστο, τέσσερα χρόνια μετά, τα μέλη του Δικτύου για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης στη Σητεία πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Μαριδάτη. Τα νέα από την επίσκεψη τους ήταν αισιόδοξα, ο υγρότοπος ξαναδημιουργείται. Στις αρχές Σεπτέμβρη ακολούθησε επίσκεψη των ερευνητών του WWF Ελλάς και καταγραφή της νέας κατάστασης.

Στη λίμνη Μαριδάτη η ζωή επανέρχεται. Αν και δεν είναι όπως παλιά, σε ό, τι αφορά τα είδη φυτών και την έκταση, ο υγρότοπος ικανοποιεί πλέον τα κριτήρια για να ενταχθεί στη λίστα με τους φυσικούς υγρότοπους της Κρήτης.

(agronews.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook