Η Εθνική μας φαίνεται ότι ξεπέρασε γρήγορα την ήττα στα προημιτελικά από την Γαλλία, ανασυγκροτήθηκε και… ξέσπασε απέναντι στην Σερβία (87-77), με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει ένα \”εισιτήριο\” για το Προολυμπιακό τουρνουά, κάτι που αποτελούσε και τον βασικό μας στόχο στην διοργάνωση.

Με άμυνα για σεμινάριο, εξαιρετικές επιλογές στην επίθεση και εκπληκτικά
ποσοστά στους επιμέρους τομείς, η Ελλάδα δεν άφησε την Σερβία ούτε να…
αναπνεύσει στο πρώτο ημίχρονο το οποίο ολοκληρώθηκε με σκορ 48-26.

Οι «παλιοί», Μπουρούσης, Ζήσης και Φώτσης πήραν την κατάσταση στις
πλάτες τους όταν στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου οι Σέρβοι μείωσαν
και έγιναν για πρώτη φορά… απειλητικοί.

Κορυφαίος για την ομάδα του Ηλία Ζούρου ο Γιάννης Μπουρούσης που έκανε ρεκόρ καριέρας με το εθνόσημο με 27 πόντους.

Από την ομάδα του
Ίβκοβιτς που εμφανίστηκε κουρασμένη σωματικά και ψυχικά μετά την χθεσινή
ήττα από την Ρωσία, αργά το βράδυ, διασώθηκαν Κέσελ (22π), Κρίστιτς
(15π) και Μάτσβαν (14π).

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εξασφάλισε έτσι την είσοδο στην πρώτη εξάδα και κατ’ επέκταση ένα εισιτήριο για το προολυμπιακό τουρνουά με την ελπίδα ότι αυτό θα μας οδηγήσει το επόμενο καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Το Σάββατο 21:00 κόντρα στην Λιθουανία είναι το τελευταίο ματς της Εθνική μας για την κατάκτηση της 5ης θέσης.

Ο αγώνας:

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα ξεκινήσει ιδανικά την αναμέτρηση. Αρχικά ο Γιάννης Μπουρούσης θα πετύχει το πρώτο καλάθι του ματς, ο Νέναντρ Κρστιτς θα ισοφαρίσει (2-2) και από εκεί και πέρα, οι Ζήσης, Μπουρούσης και πάλι και Αντώνης Φώτσης θα ανεβάσουν μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα την διαφορά στους επτά πόντους (9-2), αναγκάζοντας τον ομοσπονδιακό τεχνικός της Σερβίας, Ντούσαν Ίβκοβιτς να πάρει τάιμ άουτ στο 3\’.

Στη συνέχεια οι διεθνείς μας ήταν καταιγιστικοί… Ο Μπουρούσης με ακόμα ένα τρίποντο θα κάνει το 12-2, ο Μίλος Τεόντοσιτς θα πετύχει τους πρώτους του πόντους στο ματς (15-4) για να κάνουν το 20-4 οι Ζήσης, Καλάθης στο 6\’.



Καταιγιστική η Εθνική!

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν έριξε την απόδοση του, συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό και κατάφερε να ανοίξει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα (30-6) με καλάθι και φάουλ από τον Νίκο Ζήση. Το κρεσέντο της Εθνικής στο πρώτο δεκάλεπτο θα ολοκληρώσει ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος θα ευστοχήσει σε τρίποντο και θα διαμορφώσει το 34-8 για τους διεθνείς μας.

Στην δεύτερη περίοδο, πάντως οι Σέρβοι μπήκαν βελτιωμένοι στην αναμέτρηση και με επιμέρους σκορ 10-4 έπειτα από κάποια λάθη της Εθνικής μας και διαδοχικά τρίποντα του Μάρκο Κέσελ έκαναν το 38-18, ενώ ο Μάτσβαν μείωσε ακόμα περισσότερο με 2/2 βολές σε 38-20 για την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς.



Προσπάθησε να ισορροπήσει αλλά…

Η \”γαλανόλευκη\”, όμως μετά τα πρώτα τρία λεπτά στο δεύτερο δεκάλεπτο και ένα τάιμ άουτ του Ηλία Ζούρου, βρήκαν την ηρεμία τους και με τον Γιάννη Μπουρούση κατάφεραν να ελέγξουν και πάλι το ματς, απέναντι στην σαφώς πιο βελτιωμένη Σερβία.

Έτσι, ο Έλληνας σέντερ τέσσερα λεπτά πριν το τέλος, θα πετύχει το 42-22 για να πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια με +22 πόντους για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (48-26). Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Νίκος Ζήσης, Γιάννης Μπουρούσης είχαν πετύχει τους 30 από τους συνολικά 18 πόντους της Εθνικής.



Η τρίτη περίοδο ξεκίνησε όπως ακριβώς άρχισε το ματς. Οι Σέρβοι δεν μπορούσαν να βρουν ρυθμό στο παιχνίδι τους, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν ιδιαίτερα ορεξάτος… Ο Έλληνας σέντερ στο 23\’ θα κάνει το 53-31, ενώ ο Νίκος Ζήσης θα ανεβάσει την διαφορά στους 24 πόντους (55-31).

Πίεσαν οι Σέρβοι

Η Σερβία προσπάθησε να αντιδράσει με τον κύριο εκφραστή των επιθέσεων της, Μάρκο Κέσελ και κατάφερε να μειώσει με κάρφωμα του τελευταίου σε 61-41, ενώ ο Πάουνιτς με τρίποντο έριξε για πρώτη φορά την διαφορά κάτω από τους 20 πόντους (61-44 στο 28\’).

Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς συνέχισε να πιέζει και κατάφερε με τρίποντο του Μάρκοβιτς να μειώσει στους 15 πόντους (63-48). Οι διεθνείς μας σε εκείνο το σημείο φαίνεται ότι αφυπνίστηκαν και κατάφεραν με 1/2 βολές του Κώστα Κουφού να κλείσουν την τρίτη περίοδο με 64-48 (προβάδισμα 16 πόντων).

Παρόλα αυτά, η Σερβία με υπομονή γύρισε τη μπάλα, βρήκε συγκέντρωση και έπειτα από καλάθι-φάουλ του Μάτσβαν (65-53) και όμορφη ενέργεια από τον Μίλος Τεόντοσιτς έφερε την αναμέτρηση στους δέκα πόντους (65-55, επιμέρους σκορ 7-1 για τους Σέρβους), οκτώ λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης.



Ο Γιάννης Μπουρούσης, όμως αποκατέστησε την τάξη με πέντε διαδοχικούς πόντους, κάνοντας το 70-55 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, προτού ο Ντούσκο Σαβάνοβιτς μειώσει στους 13 (70-57).

Το πείσμα των Σέρβων δεν σταμάτησε εκεί και ο Σαβάνοβιτς με τρίποντο μείωσε στους 14 π. (74-60), την στιγμή που ο Κώστας Παπανικολάου κέρδισε το πέμπτο φάουλ του Μίλος Τεόντοσιτς.



Οι Σέρβοι στα τελευταία δύο λεπτά έδειξαν να χάνουν την αυτοσυγκέντρωση τους, τα βεβιασμένα τρίποντα δεν βοήθησαν την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς και τελικά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφτασε στο θετικό αποτέλεσμα με 87-77, κερδίζοντας παράλληλα ένα \”εισιτήριο\” για το Προολυμπιακό τουρνουά.

Τα δεκάλεπτα: 34-8, 48-26, 64-48, 87-77.

Πληροφορίες απο sport24.gr και sport-fm.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook