Στην ανάγκη σωτηρίας των μεταπολεμικών επιτευγμάτων της χώρας, για τα οποία μόχθησαν γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη πρωινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Όπως τόνισε στο Eurogroup, έγινε μια μακρά και δύσκολη συζήτηση και εξετάσθηκε το πώς πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, κάτι που χαρακτήρισε ζωτικό για την Ελλάδα.

«Το διεθνές περιβάλλον τροφοδοτεί την αβεβαιότητα, κι αυτή επηρεάζει την εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωζώνης και την απόδοση των πολιτικών μας στην Ελλάδα, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, δήλωσε πως ενημέρωσε το Eurogroup για τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε ήδη η ελληνική κυβέρνηση, και κυρίως για την απόφαση να εκπληρώσει όλους τους στόχους και να πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο του 2011 και του 2012, ώστε να φθάσει το ταχύτερο σε πρωτογενές πλεόνασμα, για να θωρακίσει τη χώρα.

«Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για την Ελλάδα, που ξεκινά από τα ίδια τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας. Γι\’ αυτό έχουν καθοριστική σημασία οι διαρθρωτικές αλλαγές» είπε, προσθέτοντας πως η μείωση του δημόσιου τομέα και των δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία του προγράμματος και είναι αυτά «που πρέπει να κάνει και θα κάνει η χώρα μας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, φήμες, διαρροές και σχόλια που θέτουν σε αμφισβήτηση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών, είναι βλαπτικές, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά, για τη διεθνή οικονομία.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος ανάδειξε το γεγονός πως αυτό τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προχωρούν στην κύρωση του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF με αποφάσεις των κοινοβουλίων τους.

«Προχωρούμε κανονικά στο PSI. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε τα πάντα για την προστασία της χώρας, μέσα σε ένα ολισθηρό διεθνές περιβάλλον που δεν κινείται πάντα ορθολογικά και συστημικά» είπε, προσθέτοντας πως μόνον έτσι προστατεύουμε τα εισοδήματα, τις περιουσίες και το επίπεδο ζωής των Ελλήνων.

Υπογράμμισε, δε, πως άλλη λύση δεν υπάρχει, «εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να παίζουν με τη φωτιά».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλος, πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Έλληνες ότι αν δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της Ευρωζώνης.

«Δεν συγχωρείται ούτε άγνοια κινδύνου, ούτε συγκυριακή, μικροκομματική ή προσωπική θεώρηση των πραγμάτων. Αυτό που έχει σημασία είναι μόνο η σωτηρία των μεταπολεμικών επιτευγμάτων της χώρας για τα οποία μόχθησαν γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση για τις εγγυήσεις

Εξάλλου, στην τελευταία φάση της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup συζητήθηκε και το πρόβλημα των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία.

Στην εισήγηση που παρουσίασε το EFSF, αλλά και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ήταν σαφής η γραμμή πως πρώτη προτίμηση είναι να μη δοθεί καμία απολύτως εγγύηση, αλλά αν η Φιλανδία επιμείνει, η εγγύηση αυτή πρέπει να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο, όπως αυτόν που προτείνει το EFSF μέσω του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αυτό, δε, που προτείνει ο κ. Ρέγκλινγκ είναι πολύ κοντά σε αυτό που εξαρχής πρότεινε και προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα έπραξε όπως έπρεπε να πράξει, σύμφωνα με την απόφαση της 21ης Ιουλίου επιδιώκοντας μία διμερή συμφωνία.

Διατυπώθηκε ξανά η παράκληση προς την Ελλάδα και τη Φιλανδία, στο πλαίσιο του EFSF και με τη βοήθεια του Εuroworking Group, να βρουν μία λύση, η οποία να μην είναι ελκυστική για τις άλλες χώρες και να έχει κόστος, γιατί είναι προφανές ότι μία σειρά από χώρες, όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Μάλτα, θέλουν ίση μεταχείριση, αλλά δεν ζητούν εγγυήσεις.

Εξάλλου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις υπήρξε πρόοδος και προσέθεσε ότι αυτές θα δοθούν στην κατάλληλη τιμή.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ είπε πως «βασικά, υπάρχει συμφωνία ότι εγγυήσεις θα πρέπει να προσφερθούν σε όλους και δεύτερον, ότι θα πρέπει να κοστίσει κάτι».

Για μία ακόμα φορά αποκλείστηκε η παροχή εμπράγματης ασφάλειας, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται σε χρηματοοικονομικού χαρακτήρα λύση, η οποία δεν ενεργοποιεί αρνητικές ρήτρες που υπάρχουν στα ελληνικά ομόλογα και δεν δημιουργεί κινδύνους αποζημιώσεων.

Όπως τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι, ο κ. Βενιζέλος τόνισε στο Eurogroup ότι στη συζήτηση αυτή συνοψίζονται οι μεγάλες δυσκολίες, που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος και στη λήψη σκληρών και δύσκολων μέτρων, όταν υπάρχουν εκκρεμότητες στην αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και οι αμφισβητήσεις αυτές προέρχονται από θέματα τα οποία είναι πραγματικά δευτερεύοντα, όπως αυτό των Φιλανδικών εγγυήσεων.

Το βράδυ της Παασκευής, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, ο κ. Βενιζέλος είχε μακρά συνάντηση -που διήρκεσε μιάμιση ώρα- με το Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ενώ είχε κατ\’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, του Βελγίου, τον Επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον νέο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Λίπτον, κ.ά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook