Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας διαβεβαιώνει ότι η χώρα μας δεν θα χρεοκοπήσει και πως «οι γαλλικές τράπεζες διαχειρίζονται καλά τη ρευστότητά τους.

«Δεν θα συμβεί χρεοκοπία της Ελλάδας,» δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερόδα «Λεζ Εκό», όπου με καθησυχαστικές δηλώσεις προς το γαλλικό κοινό, διαβεβαιώνει για τη «στερεότητα» των τραπεζών της χώρας.

«Οι γαλλικές τράπεζες είναι στέρεες και διαχειρίζονται καλά τη ρευστότητά τους «, είναι ο τίτλος του εκτενούς άρθρου. Ο κ. Νουαγιέ υπογραμμίζει, κατ\’ αρχάς, ότι «οι αγορές θα ησυχάσουν μόλις δουν ότι εκτελούνται οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και γι\’ αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο πορείας επί του οποίου έχει δεσμευτεί».

Στην παρατήρηση ότι όλο και πιό συχνά γίνεται αναφορά στην πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο κ. διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας απαντά: «Δε θα συμβεί κάτι τέτοιο. Άλλωστε και η ίδια η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να χρεοκοπήσει.

Οι συνέπειες σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, θα ήταν για την ίδια δραματικές. Κανείς, πλέον, δε θα την δάνειζε και αυτό για μεγάλο διάστημα. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε διάφορες προσαρμογές που θα ήταν απότομες. Η χώρα θα σταματούσε να πληρώνει τους λογαριασμούς της. Αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμεί κανένας».

Μιλώντας για τη «μεγάλη αστάθεια», το τελευταίο διάστημα, στις μετοχές των γαλλικών τραπεζών, ο κ. Νουαγιέ τονίζει ότι «οι κυβερνήσεις θα πρέπει, κατ\’ αρχάς, να αντιμετωπίσουν το βαθύ πρόβλημα, που είναι το δημόσιο χρέος των κρατών.

Αυτό περνά μέσα από την εφαρμογή, ταχύτατη και πλήρη, της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα και μέσω της επαλήθευσης ότι η χώρα αυτή τηρεί πιστά τις δεσμεύσεις της στο θέμα μείωσης των ελλειμμάτων».

Σχετικά με το θέμα της έκθεσης των γαλλικών τραπεζών στο χρέος των «περιφερειακών» χωρών της ευρωζώνης, υπογραμμίζει τον περιορισμένο χαρακτήρα του κινδύνου. « Ο κίνδυνος επί του ελληνικού χρέους « εξηγεί ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, «ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ για το σύνολο των γαλλικών τραπεζών, τη στιγμή που οι τράπεζες αυτές κατέγραψαν κέρδη ύψους 11 δισ. ευρώ, μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο και όταν διαθέτουν 210 δις σε ίδια κεφάλαια».

Σε άλλο ερώτημα, για το τι πρόκειται να γίνει στην περίπτωση αποτυχίας του ελληνικού σχέδιου διάσωσης, ο κ. Νουαγιέ απάντησε ότι σε αυτήν την περίπτωση, κάθε τράπεζα θα επωμισθεί το φορτίο που θα της αναλογεί, λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της για απώλειες στο αναγκαίο ύψος. Αυτό θα στοίχιζε στις τράπεζες τα αποτελέσματα ορισμένων μηνών, θα ήταν ενοχλητικό, αλλά δεν θα τις έθετε με τίποτα σε κίνδυνο.

 Ακόμη κι αν η BNP Paribas, πρόσθεσε, έκανε πρόβλεψη για ζημίες στο 100% επί της έκθεσής της στο ελληνικό χρέος μέσα στο πρώτο τρίμηνο και πάλι θα παρέμενε κερδοφόρα. Παρ\’ όλα αυτά θα ήταν επιθυμητό να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) μία σύσταση, ώστε όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες να υιοθετήσουν εν τέλει στην πράξη μία εναρμονισμένη λογιστική πρακτική στον υπολογισμό της απομείωσης.

Τέλος,σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, ο κ. Νουαγιέ απευθύνει καθησυχαστικό μήνυμα τους πελάτες των γαλλικών τραπεζών, διότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις τους. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος μη εμπιστοσύνης στις γαλλικές τράπεζες. Πρέπει να διαλυθεί κάθε αμφιβολία σε αυτό το ζήτημα (…) Το επαναλαμβάνω και θα το ξαναπώ όσες φορές χρειαστεί, ότι όλες οι γαλλικές τράπεζες χωρίς καμία εξαίρεση είναι στέρεες και διαχειρίζονται καλά τη ρευστότητά τους» κατέληξε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook