Οι εταιρείες EdF, Eni και Wintershall υπέγραψαν την Παρασκευή, στο Σότσι της Ρωσίας, τη συμφωνία μετόχων με την Gazprom, με την οποία αποκτούν το 50% στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού South Stream που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η συμφωνία, που υπεγράφη από τους διευθύνοντες συμβούλους των ενεργειακών κολοσσών, παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι καθοριστικής σημασίας για την κατασκευή του αγωγού.

Το 50% θα ανήκει στη ρωσική Gazprom, το 20% στην ιταλική Eni και από 15% θα έχουν η γαλλική EdF και η γερμανική Wintershall, θυγατρική της BASF.

Ο νέος αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω του Εύξεινου Πόντου στην Ευρώπη.

\"\"

Ο αγωγός έχει δύο παρακλάδια: Το βόρειο θα εφοδιάζει τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Αυστρία, ενώ το νότιο θα περνά μέσα από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.

Μαζί με τον αγωγό North stream, που περνά μέσα από τη Βόρεια Θάλασσα, ο South Stream θα συμβάλλει σημαντικά στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με ενέργεια.

Η κατασκευή του αγωγού, που θεωρείται ανταγωνιστικός στον «Nabucco», θα ξεκινήσει το 2015 και εκτιμάται ότι θα παρέχει σε ετήσια βάση 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η κοινοπραξία θα παρουσιάσει το επενδυτικό της σχέδιο στις τράπεζες μέσα στο α΄εξάμηνο του 2012. Μόνο η κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος εκτιμάται ότι θα κοστίσει 10 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook