Κόντρα σε μια εποχή αδράνειας και παραίτησης όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, η Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου σε ανακοίνωσή της, τόλμησαν μετά από αρκετά χρόνια να διοργανώσουν έναν Πολιτιστικό Αύγουστο, στο ιστορικό και θρυλικό κάστρο του τόπου: Το Φραγκοκάστελλο.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει...

Αφορμή για τούτο στάθηκε η μεγάλη προσφορά της κας Μαρί Καρυώτη-Ναξάκη, η οποία δώρισε στο Δήμο μας 11 πίνακες με 140 δείγματα σφακιανής δεσιάς και 35 πίνακες με θέμα: “Όταν η σφακιανή δεσιά γίνεται πίνακας...”. Συνάμα ήλθε και η μεγάλη προσφορά της συνεπαρχιώτισσάς μας κας Δήμητρας Κτιστάκη-Καρκάνη που παραχώρησε κούκλες και χειροποίητες ενδυμασίες, για να στηθεί μια παράλληλη έκθεση με θέμα την Κρητική φορεσιά. Επίσης η ευγενική συνεισφορά της συνεπαρχιώτισσάς μας κας Γεωργίας Κανδηράκη που εξέθεσε τις Σφακιανές πετσέτες και τραπεζομάντηλα υφασμένα από την ίδια στον αργαλειό.

Έτσι χωρίς διαθέσιμους πόρους και με τη βοήθεια και συνεισφορά των εθελοντών της Πρωτοβουλίας, στήθηκε μια μοναδική έκθεση Πολιτισμού και Τέχνης μέσα στο κάστρο, που απέσπασε τα καλύτερα σχόλια από τους επισκέπτες μας.
Ταυτόχρονα έξω από το Κάστρο λειτουργούσαν περίπτερα με σφακιανά προϊόντα (γραβιέρα, σύγκλινα, παξιμάδια, ελαιόλαδο, σαπούνια, αρωματικά φυτά κ.ά.), που συμβολικά συνέδεαν τις δράσεις μας με την τοπική παραγωγή και οικονομία.
Το οκταήμερο των εκδηλώσεων πλαισιώθηκε από τις παρακάτω Πολιτιστικές εκδηλώσεις:
6/8: Συναυλία με το Μιχάλη Τζουγανάκη.
7/8: Μουσική παράσταση με τίτλο «Κι εκείνος που σωπαίνει θα χαθεί» με την Ελισσάβετ Καρκάνη και το Νίκο Μπλαζάκη.
8/8: Παραδοσιακή Κρητική βραδιά με τον Μαρτσάκη Αντώνη, Ριζίτικο από το Σύλλογο «Χρυσόθεμις» και Κρητικούς χορούς από το Μουσικοχορευτικό Σύλλογο «Τα Σφακιά».
10/8: Εκδήλωση για παιδιά με τον κλόουν Τουρλουτουτού.
12/8: Παράσταση του μουσικού σχήματος «Στη στράτα των Μουσούρων», με μαντινάδες της Μαρίας Καλογεράκη.
13/8: Συναυλία με τον Ψαραντώνη.
28/8: Παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο “Ο μπούφος που δεν μπορούσε να κάνει μπου”, από το Θεατρικό Οργανισμό “Πολιτισμικός Νότος”.
Θα ήθελα ιδιαίτερα να τονίσω:
• Την επιτυχή και ποιοτική μουσική βραδιά, που μας χάρισε η συνεπαρχιώτισσά μας Ελισσάβετ Βερούλη-Καρκάνη και οι συνεργάτες της, εξαιρετικά επίκαιρη με τραγούδια του λαού μας, Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Μαρκόπουλου κ.ά. με ποίηση και με απολαυστικές παρενθέσεις από τον Καραγκιόζη του Νίκου Μπλαζάκη, που καυτηρίαζαν με χιούμορ την πρωτοφανή σημερινή συγκυρία. Την ευχαριστούμε αυτήν και τους συνεργάτες της και της ευχόμαστε να ‘ναι πάντα καλά και να προσφέρει στον τόπο μας.
• Την όμορφη παιδική βραδιά που μας χάρισε ο συνεπαρχιώτης μας καλλιτέχνης Υβ και την προσφορά όλων των εσόδων της παράστασής του στην Πρωτοβουλία για να διατεθούν για τη διαμόρφωση του Πολιτιστικού μας Πολυχώρου.
• Τη σεμνή και για τούτο αξιόλογη παραδοσιακή βραδιά με τον Αντώνη Μαρτσάκη και το συγκρότημά του, σε συνδυασμό με την παρουσία του συλλόγου “Χρυσόθεμις” στο ριζίτικο και του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου “Τα Σφακιά”.
• Την κατανυκτική βραδιά που απολαύσαμε με τον Ψαραντώνη και το συγκρότημά του, καθώς και την προσφορά μεγάλου μέρους των εσόδων της συναυλίας στην Πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση του πολιτιστικού μας πολυχώρου.
• Την αξέχαστη βραδιά που μας χάρισε ο Θεατρικός Οργανισμός “Πολιτισμικός Νότος”, με τη συμμετοχή των παιδιών και των γονέων, τη διδασκαλία της συνεπαρχιώτισσάς μας Βαγγελιώς Κριαρά και τη συνδρομή του επίσης συνεπαρχιώτη μας Ανδρέα Χιωτάκη. Τους ευχαριστούμε όλους για την ευγενική προσφορά τους.Ευχαριστούμε επίσης από καρδιάς:
• Πρώτα απ' όλους το Δημαρχό μας Παύλο Πολάκη, για την ολόψυχη κι ολόπλευρη στήριξή του.
• Τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Πέτρο Σοφούλη και τον Αντιπρόεδρο Παύλο Βοτζάκη για την όμορφη συνεργασία μας.
• Τον Αντιπεριφερειάρχη κο Απόστολο Βουλγαράκη καθώς και την Αναστασία Ζώτου και την Αιμιλία Παπαβασιλείου για τη συμπαράστασή τους.
• Το Δήμο Χανίων για την παραχώρηση των περιπτέρων.
• Τον εκδοτικό οίκο Γεωρβασάκη για την προσφορά του σε έντυπο υλικό.
• Τους χορηγούς των εκδηλώσεων.Το ποσόν που συγκεντρώθηκε από προσφορές κ.λπ. από την Πρωτοβουλία Δημοτών, θα διατεθεί για τη διαμόρφωση του Πολιτιστικού Πολυχώρου Δ.Σφακίων.Όταν η χώρα μας ανεμοδέρνει ακυβέρνητη, υποταγμένη στις επιταγές της Τρόικας και των αγορών οι παρακάτω στίχοι του Ερωτόκριτου, ακούγονται εξαιρετικά επίκαιροι:

“Μ'αν είν' ο ναύκλερος καλός, κι οι ναύτες δε φοβούνται,
μα στο τιμόνι στέκουσι κι εις τ'άρμενα βουηθούνται,
τη θάλασσα, τον άνεμο, την ταραχή νικούσι,
το ξύλον τως φυλάσσουσι, μπλιό φόβο δε γροικούσι
γλιτώνουν κι αναπεύγουνται, που αν τό 'θελαν αφήσει
τς ανεμικής η μάνιτα ήθελε το βουλήσει.”

Αλληλεγγύη, συνεργασία, παρέμβαση.
Ο τόπος μας δεν γκρεμίστηκε.
Την απάντηση θα την δώσει ο λαός μας
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟΥ 2012!