Για «διάπραξη απάτης, πλαστά λογιστικά στοιχεία και κατάχρηση θέσης» οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη την Παρασκευή ο trader της UBS, Κουέκου Αντομπόλι. Ο δικαστής αποφάσισε την προφυλάκισή του μέχρι τη νέα ακρόαση, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο Αντομπόλι διηύθυνε τμήμα της UBS, στο οποίο επενδύονταν στα χρηματιστήρια σημαντικά κεφάλαια της τράπεζας και κατηγορείται ότι έκανε μη εγκεκριμένες συναλλαγές με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά 2 δισ. δολαρίων.

«Οι κατηγορίες σε βάρος σας είναι εξαιρετικά σοβαρές», είπε ο δικαστής.

Ο Αντομπόλι, που οδηγήθηκε στο δικαστήριο δακρυσμένος, παρενέβη στη δικαστική διαδικασία μόνον για να δηλώσει ταυτοπροσωπία και να δώσει την μόνιμη διεύθυνσή του.

Κατά την επόμενη ακρόαση, ο κατηγορούμενος μπορεί να ζητήσει απ τον δικαστή να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.

Για την ίδια υπόθεση θα ασχοληθεί και ανώτερο δικαστήριο στις 28 Οκτωβρίου.

Τα γεγονότα συνέβησαν το 2008. Μιλώντας στο Γερμανικό πρακτορείο εκπρόσωπος της UBS δήλωσε ότι αυτή «μπορεί να εμφανίσει ζημία το τρίτο τρίμηνο» πράγμα που πολύ πιθανόν θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις.

Επιπλέον, μετά τις αποκαλύψεις, η ελβετική κυβέρνηση πιέζει την UBS είτε να κλείσει το κλάδο επενδυτικών δραστηριοτήτων είτε να τον διαχωρίσει από τον κλάδο λιανικής.

Από την πλευρά του ο Οίκος Moody\’s σύμφωνα με το in.gr, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει την αξιολόγηση της τράπεζας λόγω των συνεχιζόμενων αδυναμιών στη διαχείριση κινδύνων από το ελβετικό τμήμα της τράπεζας.

Πρόθεση να υποβιβάσει την τράπεζα έχει εκφράσει και η Standard and Poor’s.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook