Περίπου 1,1 δισ. ευρώ χρέος δεν καταγράφηκε στα στοιχεία της Πορτογαλίας, όπως ανέφερε έπειτα από έλεγχό της η ίδια η Κεντρικής Τράπεζα της Χώρας, καθώς το νησί της Μαδέιρα δεν έδωσε πλήρη στοιχεία για τις συμφωνίες και τις οφειλές της τόσο στην κεντρική κυβέρνηση όσο και σε κατασκευαστικές εταιρείες.

Η «τρύπα», όπως δημοσιεύει το in.gr, αυξάνει το έλλειμμα της χώρας κατά 0,3%, και η Λισαβόνα ανέφερε ότι θα προχωρήσει στην κατάρτιση πακέτου «δομικής προσαρμογής» που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση της Μαδέιρα.

Το χρέος του 1,1 δισ. ευρώ αφορά διακανονισμούς από το 2003 θα έπρεπε, κανονικά, να είχε φανεί στα ελλείμματα του 2008, του 2009 και του 2010, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε «μεμονωμένο περιστατικό» την υπόθεση, σημειώνοντας πως δεν έχει υπόψη του άλλο κρατικό χρέος που δεν έχει καταγραφεί.

Πριν από μερικούς μήνες είχε ανακαλυφθεί και άλλη «τρύπα», ύψους 568 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των προβληματικών ισολογισμών περιφερειακής κρατικής επιχείρησης που επίσης δεν είχε απεικονιστεί στα συνολικά στοιχεία.

Η υπόθεση με το χρέος της Μαδέιρα είναι «μία όχι και τόσο καλοδεχούμενη έκπληξη», όπως την χαρακτήρισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Η Εurostat, σημείωσε ο Φινλανδός επίτροπος, θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε συνεργασία με την πορτογαλική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook