Κανονικό «πλιάτσικο» σε ότι έχει απομείνει στις τσέπες των πολιτών επιχειρεί η κυβέρνηση με την τροπολογία για το χαράτσι στα ακίνητα η οποία κατατέθηκε στην Βουλή.

Όπως αποκαλύπτει το κείμενο, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι θα κληθούν να πληρώσουν κανονική έκτακτη εισφορά, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην τους εξαιρέσει από τους υψηλούς συντελεστές προσδιορισμού του νέου διετούς φόρου.

Οι κατηγορίες που θα καταβάλλουν μειωμένη εισφορά (0,5 ευρώ ανά τμ) είναι αρκετά περιορισμένες, καθώς τα κριτήρια είναι εξαιρετικά αυστηρά. Έτσι, χιλιάδες άνεργοι θα υποχρεωθούν να καταβάλουν έκτακτη εισφορά αντίστοιχη με αυτή που θα κληθεί να πληρώσει κάποιος με μεγάλα εισοδήματα.

Οι κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρούνται από το γενικό κανόνα και εντάσσονται στο χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι -σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή οι εξής:

• Πολύτεκνοι
• Μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι, αλλά μη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα του 2010 έως 8.000 ευρώ
• ΑνάπηροιΜάλιστα ορίζεται πως ακόμη και αυτοί οι «δικαιούχοι» θα πρέπει οι ίδιοι να υποβάλλουν , ηλεκτρονικά, αίτηση για να ενταχθούν στον μειωμένο συντελεστή.

Επιπλέον με πρόστιμο και από την τσέπη τους θα πληρώνουν η ΔΕΗ -και οι άλλες εταιρίες παροχής ρεύματος- το χαράτσι στα ακίνητα, εάν δεν κόβουν το ρεύμα σε όποιους δεν πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων.

Στην τροπολογία δεν υπάρχουν αλλαγές ως προς τα κλιμάκια και τους συντελεστές επιβολής του τέλους ακινήτων αλλά αποκαλύπτεται το πραγματικό μέγεθος της επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους καθώς ο «λογαριασμός» φτάνει στα 2,6 δις ευρώ κάθε χρόνο.

Το χαράτσι αφορά συνολικά σε 5.079.000 παροχές ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακή και εμπορική χρήση που αντιστοιχούν σε 562.000.000 τετραγωνικά μέτρα.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή