ΣTO επίπεδο των 1,3780 δολαρίων επέστρεψε χθες το ευρώ, σε κλίμα αβεβαιότητας εξαιτίας της «αδυναμίας» λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν στην Πολωνία. Το ενιαίο νόμισμα πολιορκήθηκε και από την ανακοίνωση περί κατάθεσης ψευδών οικονομικών στοιχείων από την αυτόνομη περιοχή των Nήσων Μαδέρα στην κεντρική κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα είχε αποκομίσει, όπως δημοσιεύει η express.gr,οφέλη από την ένεση ρευστότητας σε δολάρια που εξασφάλισε στις ευρωπαϊκές τράπεζες έως το τέλος του έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ισοτιμία του διαπραγματεύθηκε έως τα 1,3943 δολάρια. Το νόμισμα επέστρεψε σε τροχιά υποχώρησης έναντι του δολαρίου, μάλλον χωρίς προοπτική άμεσης ανάκαμψης.

Αναταραχή στις αγορές συναλλάγματος προκάλεσε η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας ότι οι Nήσοι Μαδέρα υπέβαλαν «λανθασμένα» στοιχεία από το 2004 στην κεντρική κυβέρνηση της χώρας. Οι αγορές ανησυχούν ότι έτσι θα ενταθούν οι πιέσεις όσον αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 78 δισ. ευρώ που έλαβε από τον Πανευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Βοήθειας (EFSF). Η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας χαρακτήρισε σοβαρές τις παραλείψεις στα στοιχεία.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η αυτόνομη περιοχή των Nήσων Μαδέρα απέκρυψε χρέος ύψους 1,1 δισ. ευρώ από το 2008 έως το 2010, που συνδέεται με συμφωνίες μεταξύ της τοπικής κυβέρνησης και κατασκευαστικών εταιριών. Η επίδραση στο δημόσιο έλλειμμα θα είναι 0,3% του ΑΕΠ. Το μη δηλωμένο χρέος αθροίζεται με την «τρύπα» των 568 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε νωρίτερα το 2011 και συνδεόταν με δαπάνες σε προβληματική τοπική επιχείρηση.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω τα ελλείμματα προϋπολογισμού της Πορτογαλίας τη διετία 2008-2010. Το Yπουργείο Οικονομικών της χώρας προχωρεί σε ελέγχους των στοιχείων της Μαδέρα και θα καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας για την περιοχή.

Οι εξελίξεις στην Πορτογαλία επιβάρυναν το ήδη βαρύ κλίμα για το ευρώ από τις υποτονικές αντιδράσεις κατά την εκτίμηση των αγορών της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης στη συνεδρίαση του Eurogroup. Μετατίθενται χρονικά οι αποφάσεις για τις αρμοδιότητες και την ουσιαστική αύξηση των πόρων του EFSF.

Χθες τον κώδωνα του κινδύνου για νέα ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ έκρουσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Bloomberg ο Αμερικανός νομπελίστας έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο «διπλής βουτιάς» της ύφεσης. Προεξόφλησε αύξηση της ανεργίας και επιδείνωση της θέσης της αμερικανικής οικονομίας στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook