Η Ελλάδα θα καθυστερήσει να λάβει την επόμενη δόση χρηματοοικονομικής βοήθειας, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble σε δηλώσεις του μετά από τη λήξη της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στην Πολωνία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε, όπως δημοσιεύει το capital.gr, ότι η επόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει, καθώς «η τρόικα θα πρέπει να ολοκληρώσει την επιθεώρησή της πρώτα».

Όπως τόνισε ο Schaeuble, η Ελλάδα δεν φαίνεται να ανταπεξέρχεται στους στόχους για τη λιτότητα, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα το ξέρει ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους». Αναγνώρισε ωστόσο ότι η χώρα έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια.

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε και στο νέο έκτακτο τέλος για τα ακίνητα που επέβαλε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «θα δούμε εάν ο νέος αυτός φόρος θα αποφέρει έσοδα φέτος».

Σε ό,τι αφορά στο φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι ο ίδιος θα προωθήσει το θέμα ώστε να θεσπιστεί ο φόρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το ότι γνωρίζει πως η Βρετανία έχει άλλη άποψη.

Επίσης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ιδέα αύξησης του μεγέθους του EFSF, και δήλωσε ότι αυτό που μένει είναι να δούμε εάν η Ελλάδα κατορθώσει να πετύχει τους στόχους που μέχρι σήμερα «χάνει».

«Η Κομισιόν θα κάνει την πρόταση για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε επίπεδο ΕΕ. Θα χρησιμοποιήσουμε όλη μας την πειθώ για να έχει επιτυχία η πρόταση», δήλωσε.

Αναφορικά με την πρόταση του Αμερικανού υπουργού για αύξηση του μεγέθους του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, ο Schaeuble εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Εάν μιλάμε για αύξηση, εξαρτάται τι εννοούμε με αυτό. Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να λυθούν οικονομικά προβλήματα μέσω της νομισματικής πολιτικής».

Στο ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, Jens Wiedmann, ο οποίος υπογράμμισε ότι «εάν η αύξηση του Ταμείου σημαίνει ότι αυτό παίρνει τραπεζική άδεια, τότε μένει να δούμε εάν το EFSF κάνει και στ αλήθεια τραπεζικές λειτουργίες».

Ο ίδιος συνέχισε ότι σκοπός του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση κρατών. «Εάν αυτό συμβαίνει μέσω των κεφαλαιαγορών, έχει καλώς. Αλλά εάν συμβαίνει μέσω της κεντρικής τράπεζας, τότε αυτό είναι νομισματική χρηματοδότηση των χωρών».