Χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, αν η τρόικα -κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας- δεν δεχθεί τις προβλέψεις για τα έσοδα από τον φόρο στα ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος επισήμανε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να προωθηθούν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές. Συνέδεσε την αποδοτικότητα του μέτρου με τις αντιδράσεις και κάλεσε όλους σε αρραγές μέτωπο, αλλιώς «για την Ελλάδα θα είναι καταστροφή», όπως είπε κατά τη δεύτερη ημέρα του Ecofin, που συνέρχεται στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ο κ. Βενιζέλος επέρριψε ευθύνες σε όσους (συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης) «υπονομεύουν την αποδοτικότητα του μέτρου».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η επιβολή του τέλους στα ακίνητα είναι αναγκαία, για να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας και να μειωθεί το έλλειμμα στο απαιτούμενο επίπεδο.

«Δυστυχώς» πρόσθεσε «αρραγές εσωτερικό, εθνικό μέτωπο, δεν υπάρχει. Κάποιοι νομίζουν ότι κάνουν τώρα αντίσταση και υπονομεύουν την αποδοτικότητα του μέτρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι εταίροι μας να αναγκαστούν να μετρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα την αποδοτικότητα του μέτρου αυτού και άρα, εάν αυτό συμβεί, να πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα.

» Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος που δημιουργούμε οι ίδιοι, επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι κάνουν αντίσταση στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, για λόγους εθνικού συμφέροντος».

Πρόσθεσε ότι «μπορεί όλα αυτά να είναι επικίνδυνα και βλαπτικά για την Ευρωζώνη και για τους εταίρους μας, αλλά για μας μπορεί να είναι καταστροφικά».

«Εάν αρχίσει η δήθεν αντίσταση…»

«Εάν αρχίσει η υπονόμευση, η δήθεν αντίσταση, η αμφισβήτηση, θα δώσουμε το έρεισμα σε αυτούς, οι οποίοι είναι δύσπιστοι απέναντί μας να κάνουν έναν υπονομευτικό, με τη σειρά τους, και αρνητικό υπολογισμό των αποδόσεων αυτού του μέτρου. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο η χώρα πρέπει να φύγει».

Δανεισμό με τους νέους όρους

Ερωτηθείς για την 6η δόση του δανείου, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «σημαντικό πρόβλημα» τόσο την εκταμίευση της δόσης, όσο και τον ακριβή χρόνο εκταμίευσής της, σπεύδοντας πάντως να καθησυχάσει ότι όλοι γνωρίζουν πώς εξελίσσονται τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και πότε πρέπει να γίνει η εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο (πιέσεων και καθυστερήσεων) και στις επόμενες δόσεις.

Άρα, είπε, πρέπει να αρχίσει η ολοκληρωμένη εφαρμογή του νέου προγράμματος που αποφασίστηκε την 21η Ιουλίου, να ψηφίσουν τα 16 εθνικά κοινοβούλια το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, να ολοκληρωθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων (PSI) και να γίνει σαφές ότι η χώρα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα το 2012.

Ο υπουργός μίλησε για «αμφιθυμία» ορισμένων κρατών-μελών για το εάν πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι «είναι ζωτικό οι αποφάσεις αυτές να εφαρμοστούν, γιατί κυρίως αφορούν την Ελλάδα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους».

Ο κ.Βενιζέλος σύμφωνα με το in.gr, ο οποίος τη Δευτέρα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2011 και την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2012, μίλησε για ρευστό και νευρικό περιβάλλον σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και για «διαρκή περιδίνηση», στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Αναφέρθηκε σε ύφεση 5,5% στην ελληνική οικονομία και κάλεσε όλους να έχουν συνείδηση του περιβάλλοντος, του συσχετισμού και των προτεραιοτήτων. Διότι, η μη μείωση του χρέους και η μη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να είναι καταστροφικά για τη χώρα. Ζήτησε δε, πολιτική συναίνεση (κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση) και τη συστράτευση όλου του λαού για να υπηρετηθεί ο εθνικός στόχος των βιώσιμων οικονομικών της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook