Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για την «αποτυχημένη» οικονομική της πολιτική άσκησε ο Αντ.Σαμαράς, μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Με σύνθημα «οι Έλληνες μπορούμε», ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε εκλογές και ισχυρή εντολή, παρουσίασε τις προτάσεις του για να βγει η χώρα από την κρίση με κεντρικές ιδέες την ανάπτυξη με δημοσιονομική πειθαρχία, επενδύσεις και συνταγματική αναθεώρηση. Δεσμεύθηκε να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο στο πρότυπο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

«Δεν θα σας πω ότι λεφτά υπάρχουν, γιατί λεφτά δεν υπάρχουν» είπε στην αρχή της ομιλίας του, αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και θα παραμείνει ανηφορικός για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική με αιχμή την ατολμία στη λήψη μέτρων, αλλά ιδιαίτερα στο θέμα των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009.

«Η ΝΔ θα είναι αμείλικτη αν αποδειχθεί δόλος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, το γεγονός ότι επέτρεψε να τεθούν εγγυήσεις, αλλά και στα νέα μέτρα που ελήφθησαν με αιχμή το νέο «χαράτσι» στα ακίνητα.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε αντίθετος με το τέλος στα ακίνητα, αλλά ξεκαθάρισε: «Δεν θα πω εγώ να μην πληρώσει κανείς. Εγώ θα πω ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει».

Σχετικά με τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι τα σενάρια αυτά διακινούνται από τα ίδια στελέχη της κυβέρνησης και ότι η ΝΔ ήταν ανέκαθεν το ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα.

Απαντώντας στα περί διαφωνίας του σε όλα όσα λέει η κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι το σωστό το στηρίζει, αλλά τη λάθος πολιτική ουδέποτε θα την στηρίξει.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο λαός είναι έτοιμος να κάνει θυσίες, αλλά πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και όχι να τιμωρείται: «Θυσίες ναι, αλλά να έχουν αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα τόνισε ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν επιθυμεί να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτών για να βγει η χώρα από την κρίση: «Όλοι μαζί θα σωθούμε ή να βουλιάξουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες και πλούτο, που πρέπει να αξιοποιηθούν, «όχι να ξεπουληθούν».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αγροτική παραγωγή, στον τομέα του τουρισμού, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της «φθηνής» ενέργειας (ακόμα και από τα απορρίματα) -λόγω και των προσόντων της χώρας- και της ναυτιλίας.

Μάλιστα για το θέμα της ναυτιλίας άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Δεσμεύθηκε μάλιστα να αποκαταστήσει τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Ιδιαίτερη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για την εγκατάλειψη των ενεργειακών σχεδιασμών της προηγούμενης κυβέρνησης (όπως οι αγωγοί), αλλά και τη μη κήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, όπως έκανε η Κύπρος.

«Είναι δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα και υποχρέωση να τα αξιοποιήσουμε. Οι Έλληνες μποροούμε» σημείωσε.

Οι προτάσεις για την έξοδο από την κρίση

Με βασικό σύνθημα «οι Έλληνες μπορούμε», ο κ. Σαμαράς είπε ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η άμεση ανάκαμψη πρώτα και μετά η μείωση του ελλείμματος.

Μάλιστα, δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποκαταστήσει τις αδικίες στις περικοπές των συντάξεων.

«Όταν η οικονομία παραλύει, στερεύουν και τα έσοδα» τόνισε χαρακτηριστικά, σπεύδοντας πάντως να ξεκαθαρίζει ότι και η ΝΔ είναι υπέρ της πειθαρχίας, της περικοπής των δαπανών και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τους πέντε τομείς στους οποίους θα δώσει έμφαση η ΝΔ:

  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών με αντίστροφη αύξηση των ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν και συμφηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο και μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 2009, επιστροοφή του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ. Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι θα απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα σε 200 σελίδες. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη προσέλκυσης αληθινών επενδύσεων και «όχι σαπουνόφουσκες σαν το Σχέδιο Μάρσαλ».
  • Συγχώνευση των υπουργείων -μέχρι 12- από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης της ΝΔ μέχρι το τέλος της τετραετίας.
  • Διοικητική μεταρρύθμιση με μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όχι σε εποχές ύφεσης όπως η συγκεκριμένη εποχή. Για την εφεδρεία, πρότεινε παραμονή για αρκετά χρόνια, μετεκπαίδευση ώστε να βρουν δουλειά ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, όταν περάσει η κρίση.
  • Στην Παιδεία τόνισε τη συναίνεση την οποία έδωσε η ΝΔ αφού έγιναν δεκτές οι προτάσεις του κόμματος. Τόνισε, όμως, ότι χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα για τη στήριξη του δημόσιου ΑΕΙ, όπως η εισαγωγή του ιδιωτικού πανεπιστημίου μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση. Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των σχολικών βιβλίων, λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι πότε θα δοθούν, αλλά τι γράφουν. Προανήγγειλε αναθεώρηση του περιεχομένου των βιβλίων από Επιτροπές υπό την Ακαδημία Αθηνών.
  • Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη με ανώτατο όριο εκδίκασης υπόθεσης και αλλαγής του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας τους. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου του πολίτη και της τιμής των πολιτικών με αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες» από το 1974.
  • Για τη μετανάστευση προανήγγειλε άμεση κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, διαπραγμάτευση με την ΕΕ για τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών που ζουν στην Ελλάδα υπό άθλιες συνθήκες.

Εκλογές για την επαναδιαπραγμάτευση

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχουν θέματα που μπορούν να προχωρήσουν χωρίς τη συναίνεση της τρόικας, όπως το ΕΣΠΑ, ενώ για τα ζητήματα που διαφωνεί η τρόικα και είναι στο πρόγραμμα της ΝΔ (η αποκατάσταση των συντάξεων), είπε ότι οι προτάσεις της ΝΔ προβλέπουν μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα.

Ξεκαθάρισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι μονόδρομος, φέρνοντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι ρεαλιστική η επαναδιαπραγμάτευση, αφού ακόμα και στο εξωτερικό αναγνωρίζουν ότι δεν πέτυχε το Μνημόνιο.

Συμπλήρωσε δε ότι η ΝΔ έχει το σθένος να προχωρήσει σε τολμηρές αλλαγές που η τωρινή κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει.

Έσπευσε πάντως να προειδοποιήσει ότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι δύσκολη υπόθεση, για αυτό και απαιτείται ισχυρή εντολή από το λαό.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν σκύβουμε το κεφάλι, οι Έλληνες μπορούμε.

«Όλα όσα σας είπα συνοψίζονται σε μία φράση: θα ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας.»