Το... έπος της πατάτας, που ξεκινά από την Αίγυπτο ταξιδεύοντας στα πελάγη του Λιβυκού και του Αιγαίου, για να πιάσει το «βολικό» λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να «βαφτιστεί» στη Θήβα, την Αχαΐα και την Ηλεία ως ελληνική, παρακολουθεί... το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας......

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, το «παιχνίδι» το κάνουν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού μεγαλέμποροι - εισαγωγείς που βρίσκονται στη Δυτική Αττική και την Πελοπόννησο.

Την περασμένη εβδομάδα, λένε πηγές, ήρθαν δύο καράβια από την Αίγυπτο με τιμές παραγωγού 0,44 και 0,49 ευρώ το κιλό. Ένα τρίτο και... φαρμακερό ετοιμάζεται να ταξιδέψει, αλλά, λόγω των γεγονότων, είναι μπλοκαρισμένο στην Αλεξάνδρεια, με τιμή στα 0,53 ευρώ το κιλό.

Κανονικά, προσθέτουν οι ίδιοι άνθρωποι, η τιμή των Αιγυπτίων παραγωγών δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 0,38 ευρώ το κιλό. Οι δικαιολογίες είναι... έτοιμες: «Οι Ρώσοι λόγω των καλοκαιρινών πυρκαγιών έχουν αυξήσει τις εισαγωγές, ενώ και οι ταραχές στην Αίγυπτο περιορίζουν τα εξαγώγιμα φορτία».

Όπως συνεχίζουν οι πηγές τις περιγραφές τους, «τα φορτία, ενώ θα πρέπει να πιάσουν τα λιμάνια του Κιάτου ή της Πάτρας ή του Αστακού, θα προτιμήσουν της Θεσσαλονίκης, καθώς οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι είναι πιο χαλαροί. Εκεί η πατάτα θα ανέβει στα 0,57 με 0,58 ευρώ το κιλό, λόγω και των μεταφορικών».

 Το ταξίδι της θα συνεχιστεί οδικώς: «Με φορτηγά οι ποσότητες θα μεταφερθούν σε συσκευαστήρια της Θήβας, της Αχαΐας και της Ηλείας. Εκεί σε ειδικά... εργαστήρια θα πλυθούν, θα απομακρυνθεί η τύρφη και θα πασπαλιστούν με ελληνικό χώμα, για να πουληθούν ως Θήβας, Αχαΐας ή Ηλείας. Οι έμποροι που θα τις πουλήσουν θα διαμορφώσουν τιμές στα 0,67 με 0,70 ευρώ το κιλό, έχοντας συνυπολογίσει τα περιθώρια χονδρεμπορικού κέρδους και τον ΦΠΑ».

Την ίδια στιγμή στη Θήβα έχει ήδη ξεκινήσει και παίζεται... παιχνίδι με τις τιμές για να καλυφθούν το «φούσκωμα» και τα «βαφτίσια» της αιγυπτιακής. Μεγαλοπαραγωγοί ζητούν για τις πατάτες τους τιμές 0,70 ευρώ το κιλό, με πρόσχημα την έλλειψη πατάτας από την αγορά, λόγω εποχής και της βροχής στην Ηλεία. Η αυθεντική λοιπόν πατάτα Θήβας θα εκτιναχθεί στα 1,10 ευρώ το κιλό.

Η διαδρομή της αιγυπτιακής ως ελληνικής πατάτας συνεχίζεται από τους πωλητές λαϊκών αγορών. Την αγοράζουν και την αναμιγνύουν με πατάτα Θήβας και με ένα τιμολόγιο «μπαλαντέρ» γλιτώνουν τον έλεγχο.

(Του Χρ.Κολωνα απο το "Έθνος")